Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога чекає від БЮТ "оформлення" коаліції з Регіонами

Середа, 13 лютого 2008, 11:55

Президент Віктор Ющенко не підпише закон про державні закупівлі, який "зберігає і розвиває можливості для корупційних оборудок".

Про це заявив голова секретаріату президента Віктор Балога, повідомляє прес-служба глави держави.

Коментуючи прийняття Верховною Радою у першому читанні законопроекту про придбання товарів і послуг за державні кошти, він висловив сподівання, що при доопрацюванні цього документа в нього будуть внесені суттєві зміни, які ліквідують можливості для корупції та зловживань при здійсненні тендерних процедур.

Балога нагадав, що Ющенко пропонував істотно змінити функції Тендерної палати, скасувати спеціальну міжвідомчу комісію та запровадити механізм громадського контролю, що в сукупності давало б змогу проводити держзакупівлі за прозорими правилами.

"Без сумніву, в цій сфері слід остаточно навести лад, потрібні рішучі і негайні зміни. Однак вчорашнє результативне голосування фракцій БЮТ, Партії регіонів і комуністів за законопроект, який зберігає і розвиває можливості для нових корупційних оборудок, лише робить ще густішою "тінь" у тендерах. Треба чітко усвідомлювати: схвалений у першому читанні проект закону не тільки не вирішує проблем, а навпаки – поглиблює їх", - сказав Балога.

Керівник секретаріату президента заявив, що у разі остаточного прийняття закону президент не підпише його.

"Підпису Віктора Ющенка під цим документом не буде за жодних умов. Глава держави ніколи не благословить зловживань і темних маніпуляцій із державними коштами. Він розраховував, що новий парламент наведе порядок у держзакупівлях, однак фракція БЮТ, яка з мотивів особистої зацікавленості проголосувала за відверто корупційний законопроект, завдала удару по цих сподіваннях", - наголосив Балога.

Він припустив, що у разі ухвалення закону про держзакупівлі в цілому і ветування його президентом у Верховній Раді може проявитися нова політична конфігурація, адже для подолання президентського вето потрібно щонайменше 300 голосів народних депутатів.

Їх, за словами Балоги, "можуть забезпечити тільки фракції БЮТ, ПР і комуністів, оскільки фракції блоку "Наша Україна – Народна самооборона" і блоку Литвина не підтримали законопроект у першому читанні".

"Щонайменше третє спільне голосування "бютівців" і "регіоналів", очевидно, слід буде розцінювати як фактичне оформлення та підтвердження нового формату коаліції. Такий крутий віраж у розстановці парламентських сил означатиме, що де-факто більшість у ВР не відповідає коаліційній угоді. Також спотворюється волевиявлення виборців, які голосували за майбутню коаліцію між БЮТ і "НУ–НС". Наслідки усіх цих нових обставин прогнозувати важко", - впевнений Балога.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування