Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Норвегія більше відкрилась для українців

Середа, 13 лютого 2008, 16:56

Україна й Норвегія підписали угоду про спрощення оформлення віз і реадмісію осіб.

Про це передають Українські новини з посиланням на прес-службу Міністерства закордонних справ.

Угода визначає категорії українських громадян, що мають право на 5-річні візи: журналісти, підприємці, члени офіційних делегацій, близькі родичі громадян України, які мають право на проживання в Норвегії.

Однорічні багаторазові візи будуть одержувати діячі культури, науки, спортсмени.

Договір також визначає категорії громадян, візи яким будуть безкоштовними: учні, студенти, діти до 18 років, пенсіонери, журналісти, професійні перевізники, громадяни, що подорожують із гуманітарною метою, інваліди й супровідні особи, представники центральних і місцевих органів влади.

В угоді зафіксований консульський збір для громадян України в розмірі 35 євро.

При цьому скорочений строк розгляду заяв на видачу віз до 10 днів у звичайних випадках і до 2 днів у термінових.

Крім того, угода встановлює чіткий і вичерпний перелік документів, які громадяни України будуть подавати для оформлення віз залежно від конкретної мети поїздки.

Угода про реадмісію встановлює зобов'язання сторін приймати без зайвих формальностей власних громадян, які порушили режим перебування на території іншої сторони, а також громадян третіх держав за умови надання відповідних доказів.

При цьому застосування положень про реадмісію громадян третіх держав й осіб без громадянства, з якими Україна не уклала двосторонні угоди про реадмісію, відкладається на 2 роки з дати вступу в чинність цієї угоди.

Як повідомляло агентство, 15 січня Верховна Рада ратифікувала угоди з Європейським Союзом про спрощену процедуру оформлення віз і про реадмісію.

У жовтні 2007 року Кабінет Міністрів схвалив проекти угод з урядом Норвегією про реадмісію осіб і про спрощення оформлення віз.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування