Депутати прибрали "Дамоклів меч" над Медведьком

Четвер, 14 лютого 2008, 08:21

Парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності в середу відхилив проект постанови про висловалення недовіри генпрокурору Олександру Медведько.

Тим самим комітет відмовився вносити питання про його відставку на розгляд у Верховну Раду, пише "Комерсант-Україна".

Виступ народного депутата Юрія Прокопчука (БЮТ), відповідального за аналіз звіту, який попередньо надав генпрокурор, був досить стриманим.

Головні претензії були пов'язані переважно з низьким розкриванням злочинів, у тому числі резонансних. "Дуже багато скарг – потрібно працювати потужніше", - зазначив він. При цьому жорстких претензій до роботи Медведька у виступі депутата не пролунало.

"Особисто я не бачу підстав для звільнення Олександра Івановича", - сказав Прокопчук.

Медведько виступав перед депутатами сидячи. "Я згоден, що в роботі є і недоліки, і порушення, але ми на це реагуємо і вживаємо всіх необхідних заходів", - запевнив він.

У ході свого виступу генпрокурор погоджувався з претензіями, висловленими на адресу ГПУ, при цьому приводячи статистичні дані, які свідчать про успіхи роботи Генпрокуратури.

"Недоліки в роботі Головного слідчого управління, звісно, є, однак торік було завершено і спрямовано в суд найбільшу за останні десять років кількість кримінальних справ", - захищався Медведько.

Він готовий був говорити і про резонансні справи, але тут йому похвалитися не було чим. "Мені дійсно соромно говорити про це, але конкретних результатів, таких, щоб ми сказали, що в нас є обвинувачувані або особи, яких ми можемо притягти до відповідальності, – такого, на жаль, немає", - зізнався Медведько.

Щоразу, коли Медведько не міг повідомити результати розслідувань, він говорив, що "певні напрацювання" у слідства все ж є. При цьому, розповідаючи про якусь конкретну кримінальну справу, генпрокурор вживав звороти "на мою думку" або "моє особисте переконання".

Утім, після дебатів з Медведьком депутати відмовилися від претензій до нього і майже одноголосно проголосували за те, щоб рекомендувати Верховній Раді відхилити проект постанови про висловлення недовіри генпрокурору. Єдиний, хто продовжував наполягати на зміні глави ГПУ, був Володимир Стретович. "Баба-яга проти!", - заявив він.

За словами депутата "НУ-НС" Віктора Шемчука, Медведько "зумів переконати нас у тому, що не так багато проблем у прокуратурі".

Депутат БЮТ Андрій Кожем’якін запропонував відкликати постанову, під якою зі 187 підписів – 135 належать членам БЮТ, тому що вони "змогли переконатися, що Олександр Іванович – найбільш аполітичний, справжній професіонал і, як здається не тільки мені, але і більшості членів нашої фракції, дійсно намагається чинити за законом".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування