Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога відізвав з Ради лист, де благословили клондайк для Тендерної палати

Четвер, 14 лютого 2008, 13:29

Секретаріат Президента відкликав лист першого заступника керівника Секретаріату глави держави Олександра Шлапака до Верховної Ради з рекомендацією прийняти законопроект про держзакупівлі у першому читанні за умови його подальшого удосконалення.

Як повідомили УНІАН у прес-службі президента України, про це поінформував керівник СП Віктор Балога.

"Цей лист не був погоджений з главою держави і не представляє офіційної позиції Секретаріату", – пояснив Балога.

У свою чергу, Шлапак наголосив на необхідності якнайшвидшого та рішучого впорядкування закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, очищення цієї сфери від корупції та зловживань.

За його словами, нинішній порядок проведення відповідних процедур фактично перетворив держзакупівлі на тіньовий клондайк для спритних ділків і їхніх покровителів з владних кабінетів.

Президент Віктор Ющенко наполягає на необхідності наведення порядку в цьому питанні, сподіваючись на злагоджену роботу демократичної коаліції та сформованого нею Кабінету міністрів.

Водночас, на думку Шлапака, прийнятий Верховною Радою 12 лютого у першому читанні змінений законопроект про держзакупівлі не зможе вплинути на здійснення якісних змін у цій сфері. Більше того, він зберігає існуючі непрозорі схеми тендерів, а значить і широкі можливості для махінацій і темних оборудок.

Зокрема, у схваленому законопроекті збережено міжвідомчу комісію з питань державних закупівель, яка вже давно стала джерелом масштабних зловживань і тіньового збагачення.

"Подвійні стандарти, які застосовує цей орган при організації тендерних конкурсів, обертаються багатомільйонними хабарами і "винагородами". Правоохоронні органи повинні притягти всіх нечистих на руку ділків до відповідальності", - наголосив Шлапак.

За його словами, ухвалений законопроект навіть не обмежує компетенцію Тендерної палати, яка наділена невластивими владними повноваженнями.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування