Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Карпачова не ризикнула нарікати на СБУ у її стінах?

Четвер, 14 лютого 2008, 17:22

Місце в СБУ для тимчасового тримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, повністю відповідає українському законодавству та європейським нормам, наполягають у Службі безпеки.

Так у прес-центрі СБУ відреагували на заяву уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни Карпачової про існування нібито "секретних в'язниць СБУ".

Слідчі ізолятори СБУ, як місце утримання осіб, взятих під варту, ліквідовано указом президента в березні 2003 року у зв'язку із внесенням Верховною Радою змін до закону про Службу безпеки України.

Осіб, які в них утримувались, у встановленому порядку передано до установ попереднього ув'язнення Державного департаменту з питань виконання покарань.

У повідомленні наголошується, що згідно з вимогами відповідних законів і Кримінального кодексу України СБУ має право мати спеціально визначені місця для тимчасового тримання осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів.

На даний час таке спеціально визначене місце для тимчасового тримання функціонує лише в Києві як структурний підрозділ відділу забезпечення досудового слідства СБУ, що передбачено указом президента від 27 грудня 2005 року.

На поточний момент у вказаному спеціально відведеному місці тимчасового тримання, за відповідними процесуальними рішеннями Генпрокуратури та Апеляційного суду Києва утримується лише дві особи - обвинувачені по справі про вбивство Георгія Гонгадзе.

Згідно з чинним законодавством нагляд за діяльністю місця для тимчасового тримання відділу досудового слідства СБУ здійснюється Генпрокуратурою.

У службі наголошують, що у жовтні 2005 року місце для тимчасового тримання відділу досудового слідства СБУ відвідували представники Єврокомісії із запобігання тортурам, які ознайомились з нормативно-правовими засадами його функціонування і не висловили жодних зауважень.

Неодноразово місце тимчасового тримання відвідували представники омбудсмена, які ознайомлювались з умовами утримування обвинувачених, а 10 лютого 2008 року установу відвідала сама омбудсмен Карпачова.

Вона мала можливість зустрітись і спілкуватись з особами, які на той момент перебували у місці для тимчасового тримання за рішенням органів прокуратури та суду.

Під час зустрічі ніяких нарікань щодо статусу даної установи та умов утримання обвинувачених Карпачова не висловила.

12 лютого з усіма нормативними актами, що регламентують діяльність місця тимчасового тримання при СБУ було також ознайомлено радника омбудсмена.

Таким чином, твердження, викладені у заяві Карпачової про неналежні умови утримання затриманих не відповідають дійсності, заявляють в СБУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...