"Газпром" установив Україні нові "дедлайни"

П'ятниця, 15 лютого 2008, 08:09

"Газпром" і НАК "Нафтогаз України" не змогли затвердити нову угоду про постачання газу в Україну – переговори відкладені і переведені на рівень заступників глав компаній.

Як пише "Комерсант-Україна", анонсоване у вівторок "перемир'я" Росії й України по газу залишило між країнами цілу низку неузгоджених питань.

Однак Україні вже поставлені нові дедлайни: нову схему постачань необхідно оформити до 1 квітня, а виплатити $1 млрд боргу – до 14 березня. В іншому випадку, знову постане питання про скорочення постачань газу, говориться в статті.

Як відомо, у четвер НАК "Нафтогаз Україна" погасив $105 млн із боргу в $1 млрд. Очікувалося, що за підсумками зустрічі глави правління "Нафтогазу" Олега Дубини з главою правління "Газпрому" Олексієм Міллером у четвер буде підписано угоду про розвиток відносин у газовій сфері між компаніями – але переговори затяглися.

"Українська сторона взяла паузу до наступного тижня, щоб усе ретельно прорахувати", - пояснив заступник начальника департаменту "Газпрому" Сергій Купріянов. У "Нафтогазі" додали, що переговори переведені на рівень заступників глав компаній - Валерія Голубєва та Ігоря Діденка.

Як повідомлялося, схема подальших газових відносин передбачала створення "Газпромом" і "Нафтогазом" двох спільних підприємств, які замінять нинішніх посередників із продажу газу - "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго".

Проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері, копією якої володіє "Комерсант", передбачає створення аналогу "РосУкрЕнерго" у Швейцарії. Робоча назва компанії – Rosukrgaz АG.

За даними джерел видання, близьких до переговорів, це питання не викликало розбіжностей. "УкрГаз-Енерго" російська сторона запропонувала не змінювати, а просто викупити в "РосУкрЕнерго" половину його акцій.

Україна, яка уже володіє 50% у "УкрГаз-Енерго", повинна була відмовитися від належного їй зараз права вирішального голосу, але українська сторона виступила різко проти збереження "УкрГаз-Енерго".

Крім того, проект угоди передбачає, що нове СП продаватиме не тільки весь імпортний, але і весь газ, що добувається в Україні. За документами, "Нафтогаз України" має забезпечити другому СП контракти з кінцевими споживачами на 2009-2028 роки за формулою ціни, яка враховує вартість газу на кордоні, транспортні витрати і маржу в $5 при продажі 1 тис. куб.м.

Таким чином ціна газу для України цього року повинна збільшитися до $184,5 за тис. куб.м. При цьому "Газпром" ставить умову 100% передоплати з боку споживачів. У колишньому контракті такої вимоги не було.

У проекті угоди також зазначено, що якщо до 1 квітня не будуть створені нові СП, продовжить дію стара схема. У такий спосіб "Газпром" намагається не втратити доходи від продажів на внутрішньому ринку України через те, що "УкрГаз-Енерго" уже фактично виключено зі схеми, пише видання.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...