Ющенко домовився з Путіним про реабілітацію Мазепи?

П'ятниця, 15 лютого 2008, 09:51

Президент Віктор Ющенко запланував на 2008-2009 роки масштабну кампанію з реабілітації гетьмана Івана Мазепи, пише газета "Комерсант-Україна".

Іван Мазепа – гетьман Лівобережної України з 1687 року, підданий російської корони. У 1708 році уклав з королем Речі Посполитої Станіславом Лещинським і королем Швеції Карлом ХІІ договір про співробітництво, що надавав гарантії державотворення.

Наприкінці жовтня 1708 року Іван Мазепа з 1500 козаками відкрито перейшов на бік Карла ХІІ. 8 липня 1709 під Полтавою відбулася російсько-шведська битва, у якій шведи зазнали поразки. Мазепа врятувався втечею. 22 серпня 1709 року він помер у Бендерах.

Про те, що на переговорах Ющенка і Володимира Путіна виносилися на обговорення "спільні сторінки історії", стало відомо зі слів російського президента.

На прес-конференції 12 лютого він повідомив про можливе спільне святкування 300-річчя Полтавської битви: "Вважаємо за доцільне обговорити це питання і з нашими шведськими партнерами".

Через останню фразу багато хто сприйняв його слова як жарт. "Пізніше, під час візиту, співрозмовники Віктора Ющенка навіть запитували, навіщо Путін так пожартував", – стверджує співрозмовник в українській делегації.

Тим часом, за інформацією видання, президенти дійсно досягли домовленості з тристороннього святкування ювілею Полтавської битви.

При цьому Ющенко поінформував свого російського колегу, що Україна підніме питання про роль Мазепи в подіях 300-річної давнини.

Масштабна інформаційна кампанія з цього приводу почнеться восени 2008 року, в рамках підготовки до 300-річчя руйнування гетьманської столиці в Батурині.

Слід зазначити, що спроби реабілітувати гетьмана Мазепу робляться не вперше. Минулого року Київрада, відгукнувшись на президентський указ, перейменувала вулицю Січневого повстання на вулиці Івана Мазепи.

За словами заступника глави секретаріату Олександра Чалого, Ющенко офіційно звернувся до Путіна з проханням надати Україні оригінали або копії архіву документів Мазепи, що сьогодні знаходяться в Росії.

Ющенко сподівається, що вивчення даних документів дозволить довести, що гетьман Мазепа, укладаючи військовий союз зі Швецією, діяв в інтересах України.

За словами джерел, реакція Путіна на ініціативу Ющенка була "несподівано толерантною, спокійною".

"Путін у відповідь сказав, мовляв, ви знаєте, я теж роблю багато чого, щоб помирити "білий" і "червоний" рухи часів громадянської війни, так що в цьому контексті я вас розумію. Єдина умова: Росія ніколи не пробачить тих, хто співпрацював з німцями під час другої світової війни", – розповів співрозмовник.

Це застереження стосується насамперед воїнів ОУН-УПА, за реабілітацію яких виступає Ющенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування