Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко планує створити поліцію для силовиків

П'ятниця, 15 лютого 2008, 14:23

РНБО на засіданні в п’ятницю планує розглянути Концепцію реформування органів кримінальної юстиції.

Про це заявив на брифінгу заступник глави секретаріату президента, уповноважений президента з питань контролю за діяльністю СБУ Ігор Пукшин.

"Сподіваюсь, що ця Концепція буде сьогодні схвалена", – сказав він.

Аргументуючи необхідність реформування кримінальної юстиції та правоохоронних органів в Україні, Пукшин зупинився на основних проблемних питаннях існуючої системи.

Йдеться про необхідність приведення правоохоронних органів у відповідність до вимог Конституції, передусім, це стосується системи досудового слідства.

По-друге, йдеться про високий рівень корупції та низьку довіру населення до правоохоронців.

"По суті, правоохоронні органи сьогодні працюють на статистику – не працюють в інтересах людини", – відзначив заступник глави секретаріату.

Він зокрема нагадав, що протягом 2007 року правоохоронці отримали близько 3 млн. заяв щодо вчинення злочинів – однак більш ніж по 2,7 мільйона з них було відмовлено в порушенні кримінальних справ.

"Є негативна тенденція в держав щодо розслідування кримінальних справ. Тому Концепція має змінити саму філософію досудового слідства та роботи правоохоронних органів", – сказав Пукшин.

Ще однією причиною потреби у реформуванні він назвав існування на сьогодні в країні значної кількості (понад 50) правоохоронних органів, що призводить до низької координованості в їх роботі, а інколи – дублювання функцій.

"В останні роки ми побачили в системі правоохоронних органів політизацію та занепад професіоналізму", – також відзначив він.

У цьому контексті заступник глави секретаріату висловив сподівання, що затвердження Концепції дозволить суттєво змінити ситуацію на краще.

Як повідомив Пукшин, Концепція передбачає гуманізацію кримінального та зміну процесуального законодавств.

Також документ передбачає створення чотирьох основних органів, що займатимуться розслідуванням злочинів: національної поліції в системі МВС, фінансової поліції в системі Мінфіну, військової поліції в Міноборони, слідчих підрозділів у СБУ, а також окремого антикорупційного органу.

"Думаю, президент ближчим часом внесе законопроект до парламенту щодо створення антикорупційного органу", – також відзначив Пукшин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування