Косово поставило на вуха ООН, НАТО і Росію

Неділя, 17 лютого 2008, 17:53

Парламент Косово в неділю прийняв декларацію про незалежність краю від Сербії.

За прийняття декларації проголосували 109 депутатів парламенту. Представники сербів, що мають десять місць у парламенті, на цій церемонії не були присутні.

"З цього моменту Косово є незалежною і суверенною державою", - заявив прем'єр Косово Хашим Тачі.

Водночас прем'єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца, звертаючи до нації, заявив, що Сербія ніколи не визнає незалежне Косово і вважає його фальшивим державним утворенням. Він пообіцяв повернути Косово і Метохію до складу Сербії.

МЗС РФ у зв'язку з рішенням косівського парламенту заявив, що Москва виступає за негайне скликання надзвичайного засідання РБ ООН.

У своїй заяві МЗС РФ висловив очікування, що місія ООН у Косово і сили НАТО почнуть дії для анулювання рішення про незалежність краю.

Екстрені консультації Ради Безпеки ООН по Косово, скликані Росією, призначені на 13.00 за місцевим часом неділі, повідомив РІА Новости представник місії РФ при ООН.

НАТО скликає в понеділок, 18 лютого, засідання Ради альянсу "для оцінки ситуації" у зв'язку з проголошенням незалежності Косово, йдеться в заяві генсека НАТО Яаапа де Хооп Схеффера.

Європейський союз закликав до збереження спокою на Балканах. "Міжнародне співтовариство не потерпить силових дій у Косовому", - заявив у неділю журналістам представник ЄС Йенс Местер.

У той же час, Абхазія і Південна Осетія найближчим часом звернуться до Росії, інших країн СНД і ООН із проханням визнати їхню незалежність.

"Ситуація з Косово є прецедентом, і не можна говорити про унікальність косівського прикладу. Найближчим часом Абхазія звернеться до Федеральних Зборів РФ, РБ ООН із проханням визнати її незалежність", - заявив "Інтерфаксу" у неділю президент Абхазії Сергій Багапш.

РИА Новости, "Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...