Огризко хоче від Євросоюзу спеціального шляху

Понеділок, 18 лютого 2008, 07:33

Міністр закордонних справ Володимир Огризко наголошує, що Україна хоче отримати від ЄС більше, ніж Європейську політику сусідства (ЄПС).

Про це він заявив 17 лютого пізно ввечері журналістам у Брюсселі, повідомляє УНІАН.

"Чесно кажучи, ми б хотіли мати більше ніж Європейська політика сусідства, і навіть більше ніж Європейська політика сусідства "плюс", оскільки ми, звичайно, можемо порівнювати Україну з іншими країнами (учасницями ЄПС), але Україна – європейська країна, Україна має європейську перспективу і Україна хоче бути ближчою до Європи", - сказав українській міністр.

Він зазначив, що зараз, в процесі переговорів з ЄС про нову посилену угоду одне з питань, яке розглядається сторонами – це визначення спеціального шляху для України до ЄС.

Огризко також висловив сподівання, що політичну частину нової угоди між Україною та ЄС вдасться погодити ще до кінця словенського президентства в Євросоюзі (в червні 2008 року).

"Головна проблема залишається, як прискорити переговори по другій частині, я маю на увазі, економічній", - сказав він, зазначивши, що переговори про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС офіційно розпочнуться лише в понеділок – під час візиту комісара ЄС з питань торгівлі Пітера Мендельсона до Києва.

Як відомо, Україна вже неодноразово заявляла про бажання вийти з ЄПС і отримати перспективу членства в ЄС.

Переговори про нову посилену угоду між Україною та ЄС розпочалися 5 березня 2007 року. Нова угода має замінити чинну нині Угоду про партнерство та співробітництво, термін діє якої добігає кінця.

Головним положенням нової угоди має стати створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС після остаточного приєднання України до Світової організації торгівлі – ратифікації рішення про вступ до СОТ українським парламентом. Україна також сподівається домогтися в новій угоді політичної асоціації з ЄС.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування