Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко і БЮТ можуть потерпіти до осені, а потім і перевибори?

Понеділок, 18 лютого 2008, 12:12

Політолог Вадим Карасьов вважає, що Партія регіонів, "НУ-НС" і БЮТ не зацікавлені в розпускові парламенту і дострокових виборах у Верховну Раду в першій половині 2008 року.

"Перевибори сьогодні не вигідні не тільки Партії регіонів, у зв'язку з втратою нею рейтингу, не тільки "НУ-НС", що знаходиться в стадії "розпилення", а, мабуть, і БЮТ, незважаючи на те, що усі говорять про ріст рейтингу прем'єра і її блоку", - сказав він.

На думку політолога, БЮТ вигідно використати перше півріччя 2008 року для того, щоб акумулювати і концентрувати бюджетні, фінансові, податкові, митні ресурси.

Після цього, вважає Карасьов, ця політична сила, схиливши на свою сторону частину адміністративних еліт, може "вже в другій половині 2008 року вирішувати питання або дострокові парламентські вибори, а може і замахнутися на президентські перевибори".

У зв'язку з цим політолог вважає, що Тимошенко може піти з посади прем'єра не раніше кінця першого півріччя 2008 року для того, щоб взяти участь у чергових або позачергових президентських виборах, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Іти на вибори, особливо президентські, важливо з владного, тим більше, прем'єрського майданчика, маючи контроль над фінансовими і бюджетними важелями", - сказав Карасьов на прес-конференції.

Він скептично оцінює думку, згідно з якою нинішня парламентська криза може бути вигідною главі держави через використання її для проведення конституційної реформи з розширення президентських повноважень.

Політолог відзначив, що через блокування роботи Верховної Ради затягується прийняття нової редакції закону про Кабінет міністрів, а також законопроектів, необхідних для адаптації законодавства до стандартів СОТ і ратифікації договору про вступ до неї України. Це не вигідно президенту, наголосив він.

Разом з тим, за словами Карасьова, неприйняття нового закону про Кабінет міністрів вигідно уряду, оскільки це дозволяє йому працювати в більш автономному і незалежному від президента режимі.

Крім того, на думку політолога, криза в роботі законодавчого органа дозволяє БЮТ "ситуативно домовлятися з тією ж Партією регіонів, наприклад, у випадку з законом про тендерні закупівлі".

Разом з тим, Карасьов не виключив того, що нинішня криза в роботі парламенту може привести до переформатування коаліції. Він вважає найбільш імовірним її формат у складі БЮТ і Партії регіонів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування