Янукович злякався через прецедент і кличе світ на раду

Понеділок, 18 лютого 2008, 12:27

Лідер партії регіонів Віктор Янукович пропонує Україні стати ініціатором конференції світових лідерів, які виробили б нові угоди з гарантії державним суверенітетам.

Про це повідомляє прес-служба Партії регіонів.

"Проголошення незалежності Косово без згоди на це Сербії фактично зруйнувало той порядок, який був встановлений у питанні непорушності кордонів після другої світової війни", - стверджується в заяві.

Таким чином, вважає лідер "регіоналів", "світ отримав серйозний прецедент зі знищення Хельсінських (1975) угод, які давали гарантії непорушності державних кордонів – це небезпечно і для Європи, і для світу в цілому".

"Ми усвідомлюємо, що великі держави завершать процес надання Косово незалежності. Але треба мати на увазі, що це продовжить ситуацію, за якої Балкани будуть залишатися регіоном нестабільності та невизначеності на Європейському континенті", - сказано в повідомленні.

Янукович наголошує, що "там відбуваються процеси, до яких виявляють інтерес різні країни та об'єднання, Балкани вкотре можуть стати майданчиком геополітичного суперництва в регіоні".

"Ми так само усвідомлюємо, що прецедент Косово може підштовхнути ті виклики і ризики, які нині, ми знаємо про це, існують для України", - наголошується в заяві.

"Тому Україні необхідно виступити ініціатором міжнародної конференції, в якій повинні взяти участь високі представники всіх країн світу. На цій конференції повинен бути вироблений новий порядок гарантій державним суверенітетам. Мають бути напрацьовані нові угоди, які прийдуть на місце Хельсінським, що практично зруйновані Косовським прецедентом", - стверджує Янукович.

Як відомо, у неділю парламент Косово в односторонньому порядку ухвалив декларацію про незалежність краю від Сербії. Керівництво Сербії заявило, що ніколи не визнає незалежне Косово і вважає його фальшивим державним утворенням.

МЗС Росії заявило, що Москва виступає за негайне скликання надзвичайного засідання РБ ООН з тим, щоб місія ООН у Косово і сили НАТО почали дії для анулювання рішення про незалежність краю.

У понеділок НАТО має намір провести засідання ради "для оцінки ситуації" по Косово. Європейський союз, у свою чергу, закликав до збереження спокою на Балканах, запевнивши, що "міжнародне співтовариство не потерпить силових дій у Косовому".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування