Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Регіони побачили "таємні в’язниці" і хочуть змін у СБУ

Вівторок, 19 лютого 2008, 07:26

Партія регіонів вимагає змін у керівництві Служби безпеки у зв’язку з "протиправним" утриманням громадян, зокрема екс-міністра транспорту й зв’язку Миколи Рудьковського, у слідчому ізоляторі СБУ, що нібито є "таємною в’язницею".

"Після брутального затримання співробітниками спецслужби колишнього міністра Миколи Рудьковського всьому світові несподівано стало відомо, що у структурі Служби безпеки України функціонує таємна в’язниця, де негласно та протиправно утримуються громадяни України", - сказано в заяві Партії регіонів, розповсюдженій її прес-службою.

"Ця в’язниця діє поза правовим полем і є недосяжною для громадського контролю", - наголошує Партія регіонів, нагадуючи, що ще у 2003 році після внесення змін до закону про Службу безпеки, "керівництво України сповістило міжнародні демократичні кола про ліквідацію слідчих ізоляторів СБУ як рудиментів тоталітарного режиму".

У Партії регіонів упевнені: "Насправді СБУ не збиралася знищувати репресивні установи й тим самим кинула виклик світовій та українській спільноті".

"Про неправомірність утримання громадян України у слідчому ізоляторі СБУ категорично заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова. З’ясувалося також, що у слідчому ізоляторі СБУ на цей час таємно від громадськості утримуються двоє підсудних у справі Георгія Гонгадзе", - йдеться в заяві.

"Цими днями Служба безпеки України заявила про своє "право мати спеціально визначені місця для тимчасового утримання" підозрюваних осіб, посилаючись на указ президента Віктора Ющенка від 27 грудня 2005 року "Питання Служби безпеки України", - наголошує Партія регіонів.

На думку регіоналів, "тим самим Служба безпеки України не тільки нехтує законами України та правами громадян, а й вводить їх в оману, відтак СБУ заявляє, що, згідно із законом, не має слідчих ізоляторів, а має лише "спеціально визначене місце для тимчасового утримання", яке "функціонує лише в Києві як структурний підрозділ відділу забезпечення досудового слідства СБУ".

"Судячи з її заяв, випливає, що на будівлі свого СІЗО СБУ лише змінила вивіску, перейменувавши заборонену законом буцегарню на секретне від громадськості "спеціальне місце", - вважають у Партії регіонів.

"У зв’язку з цим Партія регіонів заявляє рішучий протест проти порушення СБУ прав громадян, законів і міжнародних зобов’язань України та вимагає змін у керівництві Служби безпеки України", - сказано в заяві.

Партія регіонів також має намір порушити у Верховній Раді і питання про перевірку "інформації щодо існування подібних таємних, як СБУ їх називає, своїх "структурних підрозділів" в інших регіонах України".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...