ООН не змогла дати відповідь Косово

Вівторок, 19 лютого 2008, 08:29

Термінове засідання Ради Безпеки ООН, де обговорювали одностороннє проголошення незалежності Косово від Сербії, завершилося безрезультатно.

Кожна країна світу хоче самостійно визначатися зі своїм ставленням до краю, що оголосив себе державою, передає ICTV.

Незалежність Косово вже офіційно визнали 20 країн. Серед них Сполучені Штати, Британія, Німеччина, Франція , Туреччина.

Китай заявив, що не визнає незалежності Косова.

Категорично проти відділення Косово від Сербії – Росія, яка наполягає - визнаючи незалежність Косово, слід визнати такий же статус Абхазії та Північної Осетії.

Водночас МЗС України заявило, що приклад Пріштіни не є прецедентом для інших самопроголошених держав.

Президент Косово Фатмір Сейдіу зустрівся з дипломатами Туреччини, Великобританії, Франції та Сполучених Штатів, щоб встановити офіційні дипломатичні відносини.

А косовський прем‘єр-міністр Хашим Тачі висловив переконаність, що згодом незалежність Косово визнає увесь світ.

"Розпочалася активна фаза визнання, вона передбачає фази поодиноких підтримок і масового визнання, а закінчиться тотальним визнанням суверенної й незалежної держави Косово", - сказав він.

Як відомо, у неділю, 17 лютого, парламент Косово ухвалив декларацію про незалежність краю від Сербії. Сербський парламент згодом одностайно анулював рішення косовської влади, назвавши його нелегітимним.

У Белграді сталися сутички поліції та демонстрантів, які виступають проти відокремлення Косово. А в місті Косовська Мітровіца, розділеному на сербську та албанську частини, напередодні пролунав вибух, жертв немає – лише пошкоджено кілька машин і побито шибки в розташованих неподалік штабі поліцейських сил ООН і представництві ОБСЄ.

Перед цим біля представництва ЄС у Косово підірвали гранату. Оглядачі припускають, що це – тільки початок цілої низки подібних інцидентів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування