"Нафтогаз" викреслив із відносин з "Газпромом" Ющенка і Путіна?

Вівторок, 19 лютого 2008, 09:19

НАК "Нафтогаз України" у понеділок направив "Газпрому" свій варіант проекту угоди про розвиток відносин у газовій сфері і постачаннях газу, відповідно.

Як пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на копію проекту угоди, у ньому українська сторона відмовилася погасити до 1 квітня борг перед "Газпромом" і закуповувати газ по передоплаті.

В обмін "Нафтогаз" запропонував російській монополії доступ до своїх підземних сховищ і повідомив про намір підвищити вартість газу для споживачів напередодні створення СП із "Газпромом".

Російська сторона, за даними видання, підписувати документ у новій редакції не має наміру.

Проект угоди про розвиток відносин у газовій сфері, який "Нафтогаз" направив "Газпрому" у понеділок, принципово відрізняється від редакції, запропонованої російською стороною, зазначає видання.

Україна наполягає на ціні газу для себе цього року на рівні $179,5 за тис. куб. м., тоді як "Газпром" заявляв, що вартість частини постачань складе $314,7 за тис. куб. м.

У новій редакції документа відсутнє зобов'язання "Нафтогазу" погасити до 1 квітня борг перед російською стороною і можливість "Газпрому" у противному випадку припинити постачання.

Україна також відмовилася здійснювати передоплату за газ і забезпечити прокачування додаткових обсягів середньоазіатського газу "Газпромекспортом".

Варіант "Нафтогазу" виключає можливість збереження в структурі постачань газу в Україну "УкрГаз-Енерго", а термін дії угоди скорочений з 20 до 4 років.

З проекту угоди також була вилучена пропозиція про те, що документ підписаний на виконання рішення президентів Віктора Ющенка і Володимира Путіна.

Між тим одна з запропонованих змін "Газпрому" навіть вигідна – нове СП RosUkrGaz AG стане оператором збереження газу в українських підземних сховищах. А відповідно до пропозиції зі скорочення дефіциту коштів апарату "Нафтогазу" (копію має "Комерсант") вже в квітні, напередодні створення RosUkrGaz "Нафтогаз" має намір підвищити ціну на газ для промисловості (на $13 за тис. куб. м.) і населення.

У "Газпромі" у понеділок коментувати запропонований "Нафтогазом" проект угоди відмовилися. Однак, за словами високопоставленого джерела видання в компанії, монополія вважає його неприйнятним.

"Якщо не буде чіткого механізму погашення боргів, подальше обговорення угоди припиниться", - заявив співрозмовник "Комерсанта".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News