Балога влаштував Тимошенко холодний душ перед Москвою

Вівторок, 19 лютого 2008, 17:37

Керівник секретаріату президента Віктор Балога вважає, що темпи сплати українського боргу компанії "Газпром" за спожитий газ не відповідають характеру домовленостей, досягнутих під час робочого візиту президента Віктора Ющенка до Москви.

Про це йдеться у заяві Балоги, повідомляє прес-служба президента.

Балога нагадав, що згідно з результатами переговорів, сторони досягли згоди, що Україна з 14 лютого почне погашати газову заборгованість, яка виникла у листопаді-грудні минулого року.

"Йдеться про розрахунки за цінами 2007 року, що чітко зафіксовано в ході двосторонніх зустрічей. Глава держави висловився за те, що весь борговий платіж має бути проведений ближчим часом", - сказав він.

Однак, на думку керівника секретаріату, проведена урядом перша виплата "не демонструє рішучості сповна і швидко розрахуватися з боргами".

"Із заборгованості в 1,5 млрд. доларів "Газпром" одержав лише 100 млн., що неспівмірно мало і може викликати підозру про зволікання української сторони з оплатою за борговими рахунками", - йдеться у повідомленні.

Балога наголошує, що "домовленості президентів двох держав-партнерів мають бути неухильно виконані".

"Не може бути й мови про перегляд вже затвердженого порядку розрахунків", – заявив він.

Балога також вказав на необхідність активізації роботи з підготовки нових схем прямих відносин між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" на 2008 рік на засадах прозорості і взаємної вигоди, як це визначили у Москві лідери України та Росії.

"Президент України розраховує на те, що напрацьовані конкретні пропозиції будуть представлені Кабінетом Міністрів як проекти майбутніх угод вже незабаром. Причому слід виходити з того, що ні "Нафтогаз України", ні його російський партнер "Газпром" не можуть бути поставлені в нерівні умови. Уряд не може дозволити собі гаяти час у питанні, яке відноситься до сфери національних інтересів", – сказав Балога.

Як відомо, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявив, що під час візиту до Москви Юлії Тимошенко доведеться розпочинати газові переговори спочатку.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування