Тимошенко виключила "страшилку" від "РосУкрЕнерго"

Середа, 20 лютого 2008, 08:47

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко переконана, що від вилучення "РосУкрЕнерго" з газових відносин виграють і Росія і Україна.

Про це вона заявила в інтерв'ю російським "Ведомостям" напередодні свого візиту в Москву, коментуючи бажання виключити зі схеми "РосУкрЕнерго".

"РУЕ була незручна як Росії, так і Україні. Робота цієї компанії мала найнегативнішу оцінку з погляду західних незалежних міжнародних експертів, які охрестили РУЕ "монументальним прикладом непрозорості". І те, що і Росія, і Україна розстаються з цим порочним явищем, - це спільна перемога двох країн. Це прагнення відійти від сумнівних схем, невигідних ні Росії, ні Україні", - сказала Тимошенко.

На зауваження про те, що за новою згодою між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз Україна" російська монополія одержить велику частку на українському газовому ринку: через "УкрГазЕнерго" він контролював тільки 25%, а через нове СП одержить уже 50%, вона сказала:

"Існування посередника призводить не до здешевлення продукту, а до подорожчання. РУЕ зробила це аксіомою. Адже її послуги чогось та коштують. І коштували насамперед Україні", - і додала, що коли були пов'язані ціна на газ і на транзит, участь посередника "був найвигідніший варіант для України, зараз це відновити неможливо через продажність і корумпованість українських посадових осіб, що безпрецедентно здали національні інтереси".

"Подорожчання газу через ліквідацію РУЕ не більш ніж страшилка, придумана самою РУЕ. Ліквідація цієї компанії може принести чимало шкоди. Але тільки самому (співвласнику РУЕ Дмитру) Фірташу. Україна і Росія від цього лише виграють", - підкреслила Тимошенко.

На питання, чи означає це, що український прем'єр хоче повернути колишню бартерну схему розрахунків за газ, а "заодно і "Ітеру" повернути", Тимошенко відповіла: "Ні, повертати я нікого не збираюся категорично, це PR-фантазії".

"Посередники Україні і Росії не потрібні взагалі…Я особисто вважаю, що РУЕ – тіньова структура, що корумпувала вищих посадових осіб України. У цій справі головне – навіть не питання ціни на газ, а питання репутації і прозорості. Можна в злодіїв купувати дуже дешево крадені речі, але ж ніде у світі це не вітається. Не усе, що дешево, добре", - наголосила вона.

Тимошенко також спростувала припущення, що її бажання виключити РУЕ зі схеми пов'язане з її "особистими складними взаєминами з Фірташем" і бажанням "поміняти одного Дмитра на іншого", оскільки Фірташ "відмовився від угоди". "Я думаю, що ця версія повеселила б навіть самого Фірташа... Ніяких переговорів не було", - сказала вона.

Тимошенко наголосила, що виступає за те, щоб Україна і Росія вибудовували відносини в газовій сфері на основі принципів Санкт-Петербургського плану дій від липня 2006 року, зокрема принципу "забезпечення прозорості і належного управління в енергетичному секторі з метою боротьби з корупцією".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...