Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк попросив орган Ющенка не з'їжджати у вузьку колію

Середа, 20 лютого 2008, 11:12

Членам Конституційної ради варто спочатку визначитися, що вони хочуть змінити в Конституції, а потім уже говорити про те, чи буде це нова редакція, чи тільки зміна в діючий документ.

Так вважає голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, про що він заявив у своєму виступі на засіданні Національної конституційної ради в середу, повідомляє Ліга.

Яценюк нагадав, що, зокрема, другий розділ української Конституції, у якому мова йде про права і свободи громадянина, визнаний світовим співтовариством і Венеціанською комісією одним із кращих у світі.

"У нас проблема тільки в імплементації цього розділу. Навіть незважаючи на те, що норми Конституції є нормами прямої дії, на превеликий жаль, такої прямої дії до сьогоднішнього дня не спостерігається. Тому, насамперед, мені здається, потрібно було б зрозуміти, що ми хочемо змінити в Конституції, які розділи", - сказав він.

За словами Яценюка, говорити про те, чи буде це нова редакція Конституції чи зміни, доцільно тільки після того, як будуть напрацьовані основні положення змін.

Також спікер ВР підкреслив, що важливою залишається діяльність українського парламенту й у процесі конституційних змін.

Він відзначив, що дотепер за кадром залишаються близько ста законів, які потрібно було прийняти ще відповідно до Конституції 1996 року.

"Вони дотепер не прийняті, тому парламент повинен виконати в тому числі функцію по наповненню конституційними законами діючої Конституції і по імплементації конституційних норм в українському законодавстві", - сказав голова ВР.

Крім цього, він застеріг політичні сили від того, щоб конституційний процес не одержав вузькопартійну спрямованість.

"Коли замість того, щоб поліпшити українську Конституцію, у першу чергу, для українського народу, почнуться спекуляції, починаючи від змін конституційного ладу і закінчуючи розглядом питання про мову, конституційну цілісність, суверенність і інших речей, що безпосередньо впливають на державність як таку", - пояснив Яценюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування