Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко натравить на Раду "народне вето"

Середа, 20 лютого 2008, 11:21

Президент Віктор Ющенко пропонує встановити новою Конституцією інститут народної законодавчої ініціативи, а також передбачити можливість застосування "народного вето" щодо законів, ухвалених парламентом.

Про це він сказав, виступаючи на першому засіданні Національної конституційної ради, повідомляє прес-служба президента.

"Для активного залучення громадян до ухвалення найважливіших державних рішень пропоную встановити інститут народної законодавчої ініціативи, передбачивши, що законопроекти можуть бути внесені до розгляду Верховною Радою за ініціативою визначеної кількості громадян, які мають право голосу, та обов’язково мають бути розглянуті українським парламентом", - сказав Ющенко.

"Вважаю доцільним визначити предмет всеукраїнського референдуму, а також встановити таку форму референдуму за народною ініціативою як "народне вето", наслідком якого може бути скасування прийнятого Верховною Радою закону або його окремих положень", - додав він.

Президент також вважає за необхідне також передбачити можливість проведення всеукраїнського консультативного референдуму, тобто дорадчого опитування.

У новій Конституції, на думку Ющенка, слід також означити статус парламентської меншості, окреслити її права з організації діяльності Верховної Ради, насамперед у здійсненні парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади.

"Безумовно, слід скасувати необмежену депутатську недоторканність: це потрібно, аби всі кандидати в народні депутати України мали на меті законотворчу діяльність, а не пошук захисту від відповідальності", - сказав він.

"Для поліпшення організації роботи парламенту вважаю доцільним встановити кворум для проведення засідань та для прийняття відповідних рішень українського парламенту", - додав президент.

Ющенко також вважає, що в новій Конституції важливо забезпечити "повноцінний статус всенародно обраного президента України як гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності та Конституції".

"При цьому треба визначити ключову роль президента у зовнішній політиці та сферах національної безпеки і оборони", - сказав він.

Говорячи про статус Кабінету Міністрів, Ющенко зазначив, що "потрібно удосконалити взаємозв’язки у владному "трикутнику".

Ющенко також наголошує на необхідності вдосконалення суддівської гілки влади.

"Ми маємо визначитися щодо принципів заміщення суддівських посад. Відбір на ці посади має відбуватися за справжнім і відкритим конкурсом", - сказав він.

Крім того, на думку президента, конституційна реформа має створити юридичні передумови для проведення ефективної адміністративно-територіальної реформи, реформування місцевого самоврядування та посилення функціонування самоврядування на рівні районів.

Ющенко також наголосив, що "необхідно передбачити ефективні заходи запобігання політичному сепаратизму, спробам штучного розколу суспільства і протиставляння груп населення за етнічними, мовними чи іншими ознаками".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування