Зубков і не думає говорити з Тимошенко про газ

Середа, 20 лютого 2008, 12:12

Російська сторона не планує обговорювати тему постачань газу в Україну на переговорах прем'єр-міністрів двох країн Віктора Зубкова і Юлії Тимошенко.

Про це повідомило журналістам джерело в російському уряді.

"Ми свідомо не виносимо цю тему на міжурядовий рівень", - сказав він, повідомляють РИА Новости.

Джерело пояснило, що всі спірні питання в газовій сфері обговорювалися 12 лютого в рамках зустрічі президентів двох країн Володимира Путіна і Віктора Ющенка, а російський "Газпром" і український "Нафтогаз" досягли певних домовленостей, зокрема, за новою схемою постачань.

За його словами, на зустрічі президентів було вироблено взаємоприйняте рішення конфліктної ситуації, що склалася в сфері прострочених українською стороною платежів за газ і подальші відносини між господарчими суб'єктами двох країн.

"Ми не бачимо передумов для обговорення цього питання на міжурядовому рівні. Це не та тема, яку ми будемо обговорювати. Певно, що домовленості є на рівні господарчих суб'єктів", - підкреслило джерело.

Співрозмовник також відзначив, що в російського уряду "немає переваг" щодо вибору посередників з постачань газу в Україну. "Це не справа прем'єр-міністрів обговорювати питання, повинні бути там посередники чи ні", - сказав співрозмовник журналістам.

Разом з тим, що стосується заміни посередників, то, за його словами, "з російської сторони учасник структури не міняється - це буде в будь-якому випадку "Газпром" або його дочірня афільована структура".

Єдине, на чому, за словами джерела, російський уряд буде наполягати, це "необмеження позицій холдингу".

"Газпром" зацікавлений у виході безпосередньо до українських споживачів, ми це не приховуємо", - відзначив він.

Джерело також повідомило, що на переговорах у середу не планується обговорювати будь-яких нових ініціатив у газовій сфері, у тому числі розробку додаткових угод.

"Якщо українська сторона буде піднімати таке питання, то в нас є зрозуміла відповідь: у нас усі домовленості з постачань газу на 2008 рік є і діють, а також є рішення по врегулюванню української накопиченої заборгованості", - уточнив співрозмовник журналістам.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування