У Тимошенко не хочуть нову Конституцію

Середа, 20 лютого 2008, 12:38

У БЮТ виступають проти прийняття нової Конституції, а винесення такого питання на всеукраїнський референдум у блоці вважають конфліктним.

Про це повідомив в інтерв'ю журналістам депутат від БЮТ Микола Томенко, коментуючи результати першого засідання Національної конституційної ради в середу.

"Якщо сьогодні порушувати питання про нову Конституцію, то губиться конституційна спадковість", - сказав Томенко.

"Це означає сьогодні фактично готуватися до можливого референдуму, який може бути референдумом конфлікту, оскільки всі дослідження свідчать про те, що з принципових конституційних питань немає єдності в суспільстві", - сказав він.

Томенко також відзначив, що президент дорікнув БЮТ, що блок у свій час сам наполягав на конституційному референдумі. Він підкреслив, що насправді БЮТ підтримував ідею консультативного опитування про те, який конституційний устрій підтримують громадяни.

При цьому мова не йшла про прийняття нового тексту Основного Закону.

На думку Томенка, рада має працювати над удосконаленням Конституції і зняттям проблемних моментів. Він підкреслив, що необхідно працювати над прийняттям конституційних законів, а потім уже говорити про зміни.

"Усі зміни в Конституцію повинні проходити виключно в парламенті України і, можливо, у далекій перспективі, коли парламент вийде на єдність щодо конституційного питання, можна буде це затвердити на всеукраїнському референдумі", - сказав він.

"Але писати нову Конституцію, яку потрібно через півроку під якийсь термін винести на референдум, на нашу думку, це конфліктний шлях", - додав Томенко.

Він повідомив, що представники БЮТ у робочих групах, сформованих на засіданні в середу, будуть відстоювати свою позицію, що, за його словами, полягає в тому, що краща Конституція - це та Конституція, яку виконують.

Політик зазначив, що діюча Конституція не винна в тому, що "верхи не хочуть її виконувати, а низи не можуть нею скористатися".

Також Томенко звернув увагу на те, що не слід розглядати Конституційну раду як вищий орган конституційного процесу.

Він підкреслив, що це не більше ніж дорадчий орган, оскільки ні секретаріат президента, ні РНБО в повному складі не можуть бути вищим конституційним органом.

Ліга

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування