Франція не каже "так" Україні через Москву і Косово?

Четвер, 21 лютого 2008, 10:23

Заяви керівництва Франції про неготовність підтримати намір України приєднатися до плану дій із членства в НАТО можуть пояснюватися намаганням "задобрити" Росію на противагу визнання незалежності Косово.

Таку думку висловив французький політолог Ніколя Гарсіа в інтерв'ю "Бі-Бі-Сі", коментуючи заяву французького держсекретаря Жана-Пьєра Жуе про те, що Україна, на думку французьких лідерів, передчасно подала заявку на отримання ПДЧ в НАТО.

"Вперше за останні кілька десятків років у питанні Косово Франція вчинила жорстко всупереч вимогам Росії. Отже, виглядає так, що заява по Україні ніби відновила рівновагу, або задобрила Москву після різкого кроку", - сказав політолог.

"Бі-Бі-Сі" зазначає, що в питанні членства України в НАТО очевидна відмінність позицій французької громадської думки та політичного істеблішменту країни: численні опитування вказують, що більше половини французів підтримують ідею участі України в альянсі, однак політичні керманичі "виявляють традиційну обережність, характерну особливою увагою до позиції Москви".

Як відомо, президент України Віктор Ющенко заявив про намір зустрітися з лідерами європейських країн, щоб обговорити можливе приєднання України до ПДЧ в НАТО.

У четвер, 21 лютого, він зустрівся з французьким президентом Ніколя Саркозі, однак по завершенні переговорів не уточнив, чи вдалося йому переконати Саркозі підтримати заявку України із приєднання до ПДЧ на саміті в Бухаресті в квітні.

Саркозі по закінченні переговорів спілкуватися з журналістами не вийшов. Ющенко обмежився узагальненою оцінкою результатів зустрічі.

Як українські, так і французькі дипломатичні джерела нехай однозначно не підтверджували, але й не заперечували те, що провідною темою переговорів Ющенка із Саркозі була саме перспектива вступу України до НАТО, зазначає "Бі-Бі-Сі".

Другою темою переговорів було можливе асоційоване партнерство України з ЄС та нова посилена угода, яку сподіваються пропонувати Україні французи під час головування в Європейському Союзі в цьому році.

За інформацією прес-служби французького зовнішньополітичного відомства, провідні позиції посиленої угоди лише напрацьовуються. Йдеться про спеціальні відносини з Україною, котрі, за задумом французького президента, мають відрізнятись від стосунків з іншими сусідніми з ЄС країнами.

Дипломатичні джерела, проте, вказують на небезпеку підміни тим новим асоційованим партнерством перспективи реального членства в ЄС. Зокрема, висловлюються порівняння із задумом Середземноморського союзу, яким Саркозі сподівається замінити Туреччині членство в ЄС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування