Раду можуть переобрати тільки за бажанням Ющенка?

Четвер, 21 лютого 2008, 12:24

Дострокові парламентські вибори в Україні на даний момент можуть відбутися тільки в тому випадку, якщо Верховна Рада буде неповноважною через відсутність 2/3 конституційного складу.

Таку думку висловив заступник голови ЦВК Андрій Магера, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Якщо в складі Верховної Ради буде менше 2/3 діючих народних депутатів, і якщо буде воля президента, зафіксована у відповідному указі", - сказав Магера.

При цьому він відзначив, що згідно з Конституцією, дострокові парламентські вибори можуть бути призначені не раніше, ніж через один рік після проведення попередніх дострокових виборів, якщо такі вибори були призначені на підставі ст. 90 Конституції.

Даною статтею передбачені три підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради: якщо після виборів протягом 30 днів не сформована коаліція, протягом 60 днів не сформований уряд і якщо протягом 30 календарних днів пленарні засідання не можуть розпочатися.

На думку Магери, на даний момент не може бути використана норма про те, що дострокові вибори можуть бути призначені, якщо пленарні засідання Верховної Ради не можуть початися протягом 30-ти календарних днів.

"Якщо засідання було відкрито, але далі не змогло бути з якихось причин продовжено, на мою думку, у даному випадку не можна говорити про таку підставу для дострокового припинення повноважень як неможливість почати пленарне засідання протягом 30 календарних днів протягом однієї чергової сесії", - відзначив він.

"У даному випадку Конституція чітко говорить: "якщо засідання не може розпочатися". Якщо воно почалося хоча б на 5 хвилин, а далі з якихось причин не могло бути продовжене, то це вже інше. На мою думку, Конституцію потрібно тлумачити буквально", - додав Магера.

Він також підкреслив, що "навіть якщо будуть підстави для дострокового припинення повноважень Верховної Ради, але не буде волі і бажання президента, то дострокові вибори не відбудуться. Конституція його (президента) не зобов'язує призначати дострокові вибори - це його право", - сказав заступник голови ЦВК.

Відповідаючи на питання про джерела фінансування можливих дострокових парламентських виборів, Магера заявив, що дану проблему можна врегулювати тільки на законодавчому рівні.

Зокрема, необхідно буде вносити зміни або в держбюджет, або в Бюджетний кодекс: "Без законодавчого врегулювання не обійтися в будь-якому випадку".

"На рівні постанов ЦВК це не серйозно. Це має бути законодавчий рівень", - вважає заступник голови ЦВК.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування