Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко продовжує "душити" Тимошенко газом

П'ятниця, 22 лютого 2008, 09:40

Президент Віктор Ющенко заявляє про непослідовність уряду в питанні виплати боргу "Газпрому" за спожитий Україною газ.

Про це він сказав в інтерв'ю російській газеті "Время новостей", коментуючи свою критику на адресу Юлії Тимошенко про повільне погашення боргу перед "Газпромом".

"З погляду реакції на цю річ, звичайно, вона заслуговує самої негативної, повторюю, самої негативної оцінки. Що може бути відповіддю на таку непослідовну поведінку?", - сказав Ющенко.

"Я відверто скажу: вектор ухвалених рішень може бути дуже широкий. І це вже стосується питань безпеки країни, ритмічного постачання ресурсами, успішної роботи нашої економіки й інших речей, що, може, належать вже не до прикладної частини наших відносин, а до морально-етичної їх сторони", - додав він.

На питання, чи не пов'язує він заяви уряду Тимошенко про перегляд газових домовленостей, досягнутих ним і Путіним, з переслідуванням прем'єром особистих інтересів у цій сфері, Ющенко відповів:

"Знаєте, мене мало цікавить, хто з яких українських політиків переслідує власні цілі. Я просто хочу сказати, що президент повинен бути поза цим... І, може, згодом не так важливо, хто там був прем'єр або президент, який не зумів втримати міжнародне реноме України, особливо чутливе в енергетичних аспектах".

"За цими показниками виміряються не тільки наші відносини з "Газпромом", але й наші відносини з Європою. Чотири місяці не здійснюються розрахунки, чотири найбільш холодні зимові місяці…Які для цього підстави? Хіба це нормально? Я дав слово президенту Росії. Для мене як для президента ця ситуація принизлива, тому що, якщо чесно, ця проблема виїденого яйця не варта", - сказав Ющенко.

Говорячи про свої домовленості з Путіним і про можливу ліквідацію посередників у газовій сфері, президент відзначив:

"Треба почати з того, що в Росії в особі "Газпрому" є власний газ. Нас найменше цікавить, хто в Росії займається питанням видобутку і доставки газу до українського кордону. Нас цікавить питання, що відбувається після українського кордону. Що робиться з погляду організації ринку, механізмів постачання газом населення? І проблема створення посредника "УкрГазЕнерго", який став на кордоні купувати газ і далі його розподіляти в різних комбінаціях".

Ющенко зазначив, що йому незрозуміло, чому на кордоні України газ купує не державна монополія "Нафтогаз" з подальшим розподілом, а створена структура, "яка складно керується "Нафтогазом".

"Саме це серйозно ускладнює і нормативно-правові відносини. З цього питання йде дискусія", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...