Турчинов: Тимошенко переконала Москву у недоцільності посередників

П'ятниця, 22 лютого 2008, 11:39

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов вважає, що прем’єру Юлії Тимошенко під час візиту до Москви вдалося запевнити російську сторону у недоцільності газових посередників.

Про це він сказав журналістам під час засідання уряду.

"На мою думку, прем’єр змогла донести до російської сторони позицію України, що змінити одних посередників на інших – це не вирішення питання. Необхідні прямі стосунки", - сказав Турчинов.

"Це буде важко реалізувати, тому що багато високопосадовців лобіюють "РосУкрЕнерго" та інші структури та хочуть, щоб все змінилося виключно на рівні нас, а криміналізація енергосектору залишилася", - додав він.

Турчинов зазначив, що позиція українського уряду в газових питаннях буде жорсткою і Кабмін буде наполягати на прямих поставках газу в Україну.

Водночас, за його словами, буде зроблено все, аби зміни не потягнули за собою збільшення ціни на газ.

Турчинов зазначив, що можна буде сподіватися на "деяку оптимізацію" цієї ціни.

Також перший віце-прем’єр назвав несерйозними заяви про те, що під час візиту до Москви Тимошенко намагалася заручитися підтримкою російської сторони під час президентських виборів у 2009 році.

"Це несерйозна позиція. Президентські вибори відбудуться в Україні, а не в Америці чи Росії. Тому я думаю, що це зловтішальники надто переживають щодо результативності візиту", - сказав він.

На його думку, візит Тимошенко був результативний і "буде значно сприяти зняттю проблем в українсько-російських стосунках".

Водночас, за словами Турчинова, питання НАТО та участі Росії в управлянні українською газотранспортною системою на переговорах не порушувалися.

"Україна сама здатна керувати своєю газотранспортною системою", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування