У Росії Ющенку заявили, що "прокльон" ніхто не знімав

П'ятниця, 22 лютого 2008, 12:36

У Російській православній церкві президенту Віктору Ющенку повідомили про відсутність документів, що підтверджують чутки про нібито зняття у 1918 році анафеми з українського гетьмана Івана Мазепи.

Про це в п'ятницю заявив секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату з міжправославних відносин протоієрей Микола Балашов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У ході зустрічі з патріархом Московським і всієї Русі Алексієм II Віктор Ющенко серед іншого поцікавився, чи дійсно в 1918 році була знята анафема з гетьмана Мазепи", - сказав він.

За словами Балашова, в останні місяці в українській пресі з'явилося "чимало суперечливих публікацій з цього приводу". "Український президент одержав відповідь, що цілком базується на вивчених архівних даних", - сказав він.

"У 1918 році патріарху Тихону дійсно надходило звернення з проханням розглянути питання про зняття анафеми з Мазепи, про що Святійший Патріарх повідомив на нараді єпископів у рамках Помісного Собору, що проходив тоді в Москві, Православної російської церкви", - сказав отець Микола.

Нарада, за його словами, дійшла висновку, що для розгляду цього питання "немає достатніх канонічних і історичних даних".

У той же час єпископи вирішили, що, якщо з боку Всеукраїнського церковного собору, що проходив тоді ж у Києві, піде офіційне звернення з приводу зняття анафеми з Мазепи, для його розгляду буде створена спеціальна комісія.

"З наступних документів видно, що таке звернення не пішло. Відповідно, не було і нового розгляду питання. Таким чином, зняття анафеми не було, що не виключає того, що це питання компетентними каноністами й істориками може бути розглянуто у майбутньому", - заявив представник Московського патріархату.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...