Ющенко віддасть Конституцію народу й без Ради

Субота, 23 лютого 2008, 12:27

Президент Віктор Ющенко не виключає ухвалення нової редакції Конституції на всеукраїнському референдумі без затвердження проекту Верховною Радою.

Про це йдеться у статті президента, опублікованій у суботу в тижневику "Дзеркало тижня".

На його думку, пропозиції щодо нової редакції Конституції мають пройти громадське обговорення, після чого мають бути узагальнені в проекті закону. Після цього необхідно провести експертизу проекту "насамперед Венеціанською комісією, іншими відповідними міжнародними органами".

Наступним кроком, на думку Ющенка, має стати проходження проекту нової редакції Конституції через Верховну Раду та винесення президентом прийнятого проекту на затвердження всеукраїнським референдумом.

"Я переконаний у відповідальності парламентських політичних сил і вірю в такий розвиток подій. Разом з тим можливий і всеукраїнський конституційний референдум за народною ініціативою — у разі, якщо народні депутати не зможуть дійти згоди щодо цілісного і дієвого проекту Конституції", - зазначив президент.

Він наголосив, що Конституція має визначати статус президента, а також його повноваження у взаємовідносинах з парламентом, урядом, іншими органами державної влади.

"Зберігаючи в цілому існуючий статус Кабінету міністрів України як вищого органу в системі органів виконавчої влади, потрібно удосконалити взаємозв’язки у "трикутнику": парламент — уряд — президент", - зазначив Ющенко.

На його думку, "треба передбачати збалансований механізм політичної відповідальності уряду за результати його діяльності".

Президент наголосив також на необхідності виключити ситуації, "коли український парламент у своїй діяльності фактично підміняється коаліцією парламентських фракцій". Він закликав визначити статус парламентської опозиції і виписати її права. Ющенко також закликав "виконати чітку вимогу людей" щодо скасування необмеженої депутатської недоторканності.

Крім того, президент пропонує ввести інститут народної законодавчої ініціативи, згідно з яким законопроекти можуть бути внесені до розгляду Верховною Радою за ініціативою певної кількості громадян, які мають право голосу.

Він закликав визначити предмет всеукраїнського референдуму, а також встановити таку форму референдуму за народною ініціативою як "народне вето", наслідком якого може бути скасування прийнятого Верховною Радою закону або його окремих положень.

Ющенко пропонує також "змістити акцент у місцевому самоврядуванні на рівень громад, котрі об’єктивно виступають осередками реального народовладдя".

"Водночас необхідно передбачити ефективні заходи запобігання політичному сепаратизму, спробам штучного розколу суспільства і протиставляння груп населення за етнічними, мовними та іншими ознаками", - зазначив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування