Ющенко знову заблокує приватизацію Тимошенко?

Понеділок, 25 лютого 2008, 09:24

Кабінет міністрів затвердив список з 387 держпідприємств, які планується продати в 2008 році.

Як пише Комерсант-Україна, до нього включені й акції найбільшого виробника турбінного обладнання в Україні – "Турбоатома", проти приватизації якого виступав президент Віктор Ющенко.

Крім "Турбоатома", до списку приватизації включені блок-пакети низки обленерго, зокрема, "Львівобленерго" (26,98% акцій), "Одесаобленерго" (25,01%), "Прикарпаттяобленерго" (25,02%), "Чернігівобленерго" (25%+1 акція), "Полтаваобленерго" (25%+1 акція) і "Сумиобленерго" (25%+1 акція).

Досі президент Віктор Ющенко категорично відкидав можливість приватизації обленерго і "Турбоатома".

Водночас, за словами першого заступника голови секретаріату президента Олександра Шлапака, Ющенко більше не заперечує проти продажу блок-пакетів обленерго, оскільки контрольні пакети акцій компаній знаходяться в приватній власності, і держава вже не може впливати на управління компаніями.

Основними претендентами на акції обленерго вважаються нинішні акціонери підприємств: "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина, структури, підконтрольні Ігорю Коломойському і Григорію Суркісу, а також VS Energy Михайла Воєводіна і FT Trading Костянтина Жеваго.

Водночас у питанні приватизації "Турбоатома" позиція Ющенка залишилася незмінною.

"У президента тверда позиція: питання приватизації компанії повинна розглянути спеціальна робоча група", – заявив Шлапак.

За його словами, приватизація "Турбоатома" ставить під загрозу виконання стратегії розвитку енергогалузі України до 2030 року. Вона передбачає будівництво в Україні 20 атомних енергоблоків, генпідрядником якого повинен стати "Турбоатом".

"Не виключено, що глава держави призупинить дію постанови Кабміну", – вважає керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату Роман Жуковський.

Водночас прес-секретар прем'єра Юлії Тимошенко Марина Сорока повідомила, що в понеділок рішення уряду буде обговорюватися на зустрічі президента, прем'єр-міністра і спікера Арсенія Яценюка.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування