ГПУ відкрила справу через велике розкрадання "дочкою" Нафтогазу

Понеділок, 25 лютого 2008, 09:54

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом розкрадання коштів у особливо великих розмірах співробітниками компанії, створеної "Нафтогазом України".

Про це повідомив генеральний прокурор Олександр Медведько в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

Він нагадав, що 5 лютого в Кабінеті міністрів відбулося засідання комісії з перевірки НАК "Нафтогаз України", на якому були присутні всі члени уряду, а також представники правоохоронних органів, у тому числі генпрокурор і в.о. голови СБУ Валентин Наливайченко.

"За підсумками наради був прийнятий протокол про необхідність комплексної перевірки НАК "Нафтогаз України", у якій ми, звісно, будемо брати участь. Але ще до цього засідання, у січні, ми почали перевірки на підставі наявних у нас матеріалів відносно "Нафтогазу", - сказав Медведько.

"Зокрема, по підприємству, створеному в Боярці, – Міжнародному метеорологічному центру, де, за наявними даними, був вчинений злочин – розкрадання коштів в особливо великих розмірах. Днями ми порушили кримінальну справу за ч. 5 ст. 191 ("розкрадання в особливо великих розмірах")", - додав він.

"За нашою інформацією, бюджетні гроші ішли на приватні підприємства з ознаками фіктивності – суми великі, держава понесла збитки більш ніж на 180 млн. грн, але усе ще необхідно перевірити слідчим шляхом", - підкреслив генпрокурор.

За словами Медведька, увечері 21 лютого в Генпрокуратуру надійшли матеріали Контрольно-ревізійного управління з перевірки НАК "Нафтогаз України", але на момент дачі інтерв'ю (22 лютого) він їх "ще не бачив".

"Нафтогаз" ми перевіряли й у 2007 році, він у нас постійно під контролем. Торік було порушено вісім кримінальних справ, включаючи НАК "Нафтогаз України" і її дочірні підприємства, але практично усі вони були заблоковані рішеннями судів", - зазначив генпрокурор.

Влодночас, на питання про те, чи знаходиться "у полі зору" ГПУ компанія "УкрГаз-Енерго", Медведько відповів:

"8 чи 9 лютого до нас надійшов лист від пана Вороніна (Ігор Воронін, голова "УкрГаз-Енерго"), підписаний ним як главою правління. У ньому він повідомляв про незаконність дій НАК "Нафтогаз України" уже зараз, при нинішньому керівництві. Ми вивчили цю ситуацію і підготували відповідь, у якій повідомили, що в даному випадку йдеться про господарські відносини суб'єктів підприємницької діяльності, а Генпрокуратура втручатися в господарську діяльність не має права".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News