Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка, Яценюка і Тимошенко просять розібратися з брутальністю у тюрмах

Понеділок, 25 лютого 2008, 10:53

Правозахисники заявляють про брутальне порушення прав людини у кримінально-виконавчій системі та про службові зловживання, що сьогодні характерні для діяльності Державного департаменту з питань виконання покарань.

Про це йдеться у листі до президента, прем'єра та голови ВР від Євгена Захарова з Української Гельсінкської спілки з прав людини, Олександра Букалова - Пенітенціарне товариство України та Олександра Беца - незалежного експерта з пенітенціарних питань.

Вони звертають увагу "на численні проблеми з дотриманням прав людини в установах виконання покарань, на рівень компетентності його керівництва та його спроможність вирішувати актуальні питання утримання ув'язнених".

Необхідно "вимагати від керівництва відомства суворого дотримання стандартів соціальної справедливості, поваги гідності як ув'язнених, так і персоналу системи, реальної відкритості її діяльності для громадськості, зокрема, для правозахисних організацій та ЗМІ".

"Проявити нарешті політичну волю та підпорядкувати Державний департамент України з питань виконання покарань Міністерству юстиції, як цього вимагають досі невиконані зобов'язання України перед Радою Європи", - зауважують підписанти.

Крім того, вони вважають необхідним "розглянути питання про доцільність подальшого перебування на посаді Кощинця та його заступників, які, на нашу думку, демонструють неспроможність керувати таким складним і специфічним відомством".

"Від вирішення цього кадрового питання суттєво залежить спроможність відомства забезпечити виконання поставлених перед ним завдань, залежить безпека суспільства, а також імідж президента, уряду та України як демократичної та цивілізованої європейської держави", - йдеться у листі.

Підписанти констатують, що кримінально-виконавча служба в останні роки стала ще більш закритою для громадського контролю та ЗМІ, розгляд резонансних скарг засуджених, які відбувають покарання, є непрозорим та не публічним.

"Брутальні порушення прав людини у виправних установах стали поширеним явищем. Цьому сприяє недосконалий Кримінально-виконавчий кодекс та підзаконні акти", - йдеться у листі.

"Кримінально-виконавче законодавство потребує суттєвої переробки – як на концептуальному рівні, так і в деталях", - наголошують підписанти, звертаючи увагу на "сумновідомий наказ №167 від 10 жовтня 2005 року, за яким у складі Департаменту діє спеціальний підрозділ із боротьби з тероризмом".

Він "використовується також для обшуків засуджених і приміщень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів, а фактично – для залякування позбавлених волі".

Крім того, у листі зауважується, що проведені у 2007 році ревізії фінансово-господарської діяльності Департаменту виявили низку грубих порушень, зловживань, нецільового використання бюджетних коштів у великих розмірах.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування