Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Києву загрожує затоплення

Вівторок, 26 лютого 2008, 12:03

Стан водопровідної системи Києва може призвести до техногенної катастрофи.

Про це заявив голова МНС Володимир Шандра, говорячи у понеділок про підсумки комплексної перевірки ВАТ "АК "Київводоканал", пише "Комерсант-Україна".

"Ми вкрай стурбовані станом водопровідної системи Києва. Існує реальна загроза затоплення столиці", - сказав він.

Відповідно до акту комплексної перевірки столичної системи водопостачання, що здійснювалася з 11 по 22 лютого, 22% (824 км) від загальної довжини міської водогінної мережі (4064 км) необхідно негайно замінити.

Зношеність основних фондів Дніпровських і Деснянської водопровідних станцій сягає 60%. Перша черга Бортничіської станції аерації (БСА) зношена на 100%.

Київська міська держадміністрація уже визначила виконавця робіт із її реконструкції – АТ Berlinwasser International (Німеччина), однак питання фінансування не вирішується.

"Подальша експлуатація БСА може стати причиною техногенної аварії. А використання наявних мулових полів – призвести до прориву дамби, оскільки фактичний обсяг опадів уже вдвічі перевищує проектне навантаження", - повідомив Шандра.

За результатами перевірки до адміністративної відповідальності притягнуті чотири посадові особи: головний інженер Департаменту експлуатації водного транспорту Валерій Костюк, начальник управління з експлуатації Дніпровської водопровідної станції Анатолій Фурса, начальник водопровідної станції "Чоколівка" Раїса Марьєва і начальник автоколони №2 Микола Волощук.

Гендиректор "Київводоканалу" Ярослав Філатов стверджує, що його провини в аварійному стані столичної системи водопостачання й очищення немає. "Винен час. Нічого неприродного тут немає, тому що за останні 14 років нічого не реконструювалося", - сказав він.

За його словами, на реконструкцію однієї лише БСА потрібно близько 60 млн євро.

Співробітники МНС розповіли "Комерсанту", що різні розпорядження з нормалізації системи водопостачання міністерством видаються регулярно, "але користі від них ніякої", тому вони вирішили винести проблему на рівень керівництва відомства.

Однак Шандра заявив виданню, що не збирається обговорювати проблему фінансування на засіданні Кабінету міністрів: "З огляду на кількість землі, що продається в Києві, КМДА є цілком самодостатньою, щоб вирішити це питання".

Голова постійної комісії Київради по ЖКГ Юрій Бондар повідомив, що в січні подав у бюджетну комісію звернення 26 депутатів міськради з обґрунтуванням необхідності суттєво збільшити фінансування водо- й енергосистем. "Але 26 – це не 120. Напевно, інші депутати, поки їхні будинки не затопить конкретно, так і не зможуть розібратися, у чому суть питання", - зазначив він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування