Балога побачив у Тимошенко "спроби бойкоту", гірші за "примітивний популізм"

Вівторок, 26 лютого 2008, 13:10

Керівник секретаріату президента Віктор Балога заявляє, що відмова Кабінету Міністрів збільшити видатки на потреби армії унеможливлює здійснення військової реформи.

"Плани військової реформи наражаються на бар’єр недостатнього бюджетного фінансування. Як тільки мова заходить про гостру необхідність додаткових асигнувань для ЗСУ, Кабмін демонструє дивну ощадливість. Причини такої позиції лежать не в економічній, а в політичній площині", - йдеться у заяві Балоги, поширеній прес-службою президента.

За його словами, президент Віктор Ющенко у листі до прем’єра Юлії Тимошенко від 21 лютого "з прикрістю констатував фактичне відсторонення уряду від багатьох важливих проблем".

"Першим пунктом, на якому акцентував увагу глава держави, було збільшення видатків Міністерству оборони для підвищення рівня боєздатності ЗСУ та їх повного переходу на контрактне комплектування до кінця 2010 року, оснащення новітньою технікою і озброєнням, реалізації соціальних програм для військових і членів їхніх сімей", - йдеться у заяві.

За словами Балоги, верховний головнокомандувач Збройних Сил наполягає на виділенні 11,5 млрд. гривень додатково до 10,3 млрд. гривень, передбачених у бюджеті на оборону.

"Однак поки Кабмін не горить прагненням доповнювати цей бюджетний рядок, хоча всі можливості для цього є. За дорученням президента уряд перерахував закладені в бюджет макропоказники, знайдено джерела додаткових надходжень. Однак ані копійки з них не буде спрямовано у війська. Складається враження, що уряд свідомо ігнорує тему військової реформи", – зазначив Балога.

Керівник Секретаріату наголосив, що перехід армії на професійну основу і підвищення її боєздатності залишається завданням, виконання якого патронує особисто президент.

"Цього року на потреби армії необхідно виділити не менше 2,5 відсотка ВВП, або 22 млрд. гривень. Президент наполягає на виконанні цієї вимоги", – наголосив Балога.

Він звернув увагу, що "в затятому небажанні Кабінету Міністрів збільшити фінансування Збройних Сил виразно проступає позаекономічний мотив, адже скасування призову до війська вже з 2008 року було одним із головних передвиборчих гасел блоку Тимошенко, лідер якого зараз перебуває на посаді керівника уряду".

"Однак після відмови від таких непродуманих ініціатив, які загрожували обороноздатності країни, нині маємо справу зі спробами бойкоту всього комплексу заходів в рамках військової реформи – від переозброєння до будівництва житла для військовослужбовців. Це набагато гірше, ніж примітивний популізм. Таку ризиковану гру треба негайно припиняти", – сказав Балога.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування