Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна набивається до Європи в партнери

Вівторок, 26 лютого 2008, 17:06

Україна виступає за необхідність єдиної енергетичної політики в Європі і підтверджує, що може бути повноцінним партнером у даному аспекті.

Про це йшлося під час зустрічі голови Верховної Ради Арсенія Яценюка з єврокомісаром з питань енергетики Андрісом Пібалгсом в Брюсселі, повідомляє прес-служба ВР.

Торкаючись питання постачання газу в Європу, що розглядалося на засіданні, Яценюк підкреслив, що він "не зупинявся б на українському аспекті, а повернувся у сферу компетенції Європейської комісії та ЄС".

"Ми неодноразово говорили про необхідність єдиної енергетичної політики і про те, що Україна могла б і повинна бути повноцінним партнером", - наголосив спікер.

Водночас, за його словами, "документи, які зараз регулюють енергетичний сектор, у тому числі енергетична хартія, залишились декларативними і не мають суттєвого впливу на енергетичні ринки країн, які ратифікували цей документ".

Яценюк відзначив, що "однією великою складовою енергетичної політики України" мають стати інвестиції. На його думку, робота на енергетичному ринку країни має вестися системно.

Спікер переконаний, що "потрібно навести порядок з ресурсами України, починаючи з ціноутворення на внутрішньому ринку і закінчуючи організацією внутрішнього ринку у частині дистрибуцій по внутрішніх мережах тих чи інших ресурсів".

При цьому Яценюк наголосив, що всі іноземні інвестиції повинні мати рівний рівень доступу до українського ринку за умов державного контролю.

Зі свого боку Пібалгс висловив задоволення Україною як надійним транзитним партнером та відзначив її значний потенціал як експортера електроенергії.

За його словами, "Україна має гарний потенціал у цій сфері, це та мета, яку ми прагнемо досягти, але для цього необхідно ще декілька кроків".

Пібалгс підкреслив, що під час зустрічі обговорювалося питання вступу України до Спілки з координації передачі електроенергії.

У свою чергу Яценюк назвав експорт електроенергії "одним з елементів, у тому числі економічного росту України" та "ключовим елементом" співробітництва України та ЄС.

"Для цього потрібно багато часу. Але прийти до високих стандартів Союзу і стати повноправним членом цієї організації – дуже важливий елемент для українського енергетичного сектору", - сказав спікер.

На завершення, Яценюк повідомив, що Пібалгс прийняв запрошення взяти участь у конференції з питань енергетичної безпеки, яка відбудеться у травні цього року в Україні.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування