"Дочка" вимагає від "Нафтогазу" ще понад 3 мільярди

Середа, 27 лютого 2008, 07:44

ЗАТ "УкрГаз-Енерго" офіційно спростовує заяву першого віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова щодо повного погашення 26 лютого заборгованості за спожитий природний газ.

Про це йдеться в заяві "УкрГаз-Енерго", розповсюдженій у вівторок пізно ввечері, яку цитує УНІАН.

"Станом на 21.00, після закінчення операційного банківського дня борг НАК "Нафтогаз України" перед спільним підприємством ЗАТ "УкрГаз-Енерго" за спожитий, але не оплачений природний газ складає близько 3 млрд. 388 млн. гривень", - сказано в заяві ЗАТ.

"УкрГаз-Енерго" повідомляє, що протягом вівторка на рахунки спільного підприємства в рахунок погашення боргів від "Нафтогазу України" надійшло 468 млн. 64 тис. 100 грн.

"Зазначимо, що державна компанія до сьогодні не надала інформацію, щодо обсягів природного газу "УкрГаз-Енерго", спожитого підприємствами системи НАК за останні чотири місяці", - йдеться в заяві.

Як зазначає "УкрГаз-Енерго", 14 лютого 2008 року "Нафтогаз України" офіційно визнав наявність боргу перед СП "УкрГаз-Енерго" в розмірі більш як 5,28 млрд. гривень. З них на сьогодні погашено близько 1,892 млрд. грн.

ЗАТ "УкрГаз-Енерго" нагадує Турчинову, що "своєчасні розрахунки за спожите паливо у відповідності до чинних угод – не примха, а обов’язок споживача на ринку".

"Тому наполегливо рекомендуємо окремим представникам уряду замість чергових гучних заяв про "політику детінізації газового ринку", зайнятися щоденною кропіткою роботою з погашення боргів, які дестабілізують економіку України та значно погіршують її міжнародний імідж", - йдеться в заяві "УкрГаз-Енерго".

Як відомо, раніше "Нафтогаз України" визнав заборгованість перед "УкрГаз-Енерго" у розмірі 1,041 млрд. дол. за імпортний природний газ, відібраний холдингом у 2006-2007 роках для забезпечення паливом підприємств теплоенергетики і бюджетних установ.

20 лютого НАК "Нафтогаз України" перерахував ЗАТ "УкрГаз-Енерго" 898,9 млн. грн. а 14 лютого - 524,6 млн. грн.

У вівторок, 26 лютого, офіційний представник російського ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов заявив, що холдинг з 10-ї ранку (мск) 3 березня скоротить постачання газу для споживачів України на 25% у разі неврегулювання проблем, що накопичилися.

У свою чергу, НАК "Нафтогаз України" повідомив, що найближчими днями перерахує ще близько 1,2 млрд. грн. у рахунок погашення заборгованості за спожитий газ, і що всі борги будуть погашені в обумовлені президентами Росії і України терміни. Також у "Нафтогазі" заявили, що не отримували жодних офіційних телеграм від "Газпрому" про припинення постачання газу.

Пізніше у вівторок Турчинов заявив, що уряд забезпечив фінансову підтримку "Нафтогазу України" для розрахунку за борги, що залишились у спадок від попереднього уряду.

УНІАН,

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News