Бжезінський бачить в Україні повальну корупцію

Четвер, 28 лютого 2008, 09:59

Розвиток України гальмують корупція і втручання влади у ринкові процеси.

Про це мовиться в доповіді "Україна: оцінка 16 років незалежності", яку в четвер в Києві має представити відомий американський політолог Збіґнєв Бжезінський.

"Країна потерпає від повальної корупції, держава надто часто намагалася втручатися у ринкові процеси. Україна не змогла посилити свою енергетичну безпеку", – наголошує Бжезінський.

Водночас західні політологи вважають, що українці можуть пишатися тим, чого вони досягли за останні півтора десятиліття. На відміну від Росії, в Україні не можна передбачити, хто саме виграє вибори, а в мас-медіа панує плюралізм.

Значним досягненням є запровадження стабільної грошової одиниці, передає Радіо "Свобода".

"Українці подолали економічний занепад 90 років, створили засади ринкової економіки. Вони розбудували свою країну як незалежну державу, яку визнають за кордоном, і розвинули сильні відносини з ЄС, НАТО і США", - зазначив Бжезінський.

Також Бжезінський вважає, що США повинні відновити активні відносини з Києвом на найвищому рівні, розширити програму навчальних обмінів, а в галузі економіки – обміркувати перспективи угоди про вільну торгівлю з Україною.

Така ж угода вже на порядку денному у відносинах із Євросоюзом.

"ЄС має розширити можливості для подорожей українців, швидко закінчити переговори про посилену угоду ЄС – Україна і думати про спосіб, як подати сигнал про перспективу членства для України, щоб заохотити українців прискорити політичні та економічні реформи", - вважає він.

ЄС також міг би надати Україні технічну допомогу в енергетичній сфері, підтримати прямі угоди на поставки газу з Середньої Азії, вважає він.

Аналіз, проведений експертами, підготували на замовлення Партнерського комітету США – ЄС із питань України, співголовою якого є доктор Бжезінський.

Раніше цей аналіз презентували у Вашингтоні в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування