СБУ дотягнуть до стандартів ЄС і підсилять розвідку?

П'ятниця, 29 лютого 2008, 11:16

Проект концепції реформування Служби безпеки, схвалений на останньому засіданні РНБО, передбачає, що в результаті реорганізації СБУ досягне рівня країн Євросоюзу і членів НАТО, пише "Комерсант-Україна".

Проект концепції реформування СБУ, у якій означені цілі діяльності відомства, був розглянутий і одноголосно схвалений на засіданні Ради національної безпеки й оборони 15 лютого.

Це перша концепція, з якої СБУ за всю історію свого існування зняла гриф "таємно", зазначає видання. Її проект був схвалений практично без виправлень. Тепер рішення РНБО має бути офіційно закріплене указом президента.

"Комерсант", що ознайомився з проектом концепції, повідомляє, що цей документ пропонує реорганізувати СБУ "у контексті інтегрування в європейські структури безпеки", тобто у відповідності зі стандартами Євросоюзу та НАТО.

Одним з основних напрямків реформування СБУ, відповідно до документа, є "удосконалення контррозвідувального режиму". "СБУ – це, насамперед, контррозвідувальний орган, і важливо посилити цю складову спецслужби, щоб вона не перетворилася на другу міліцію", - пояснило високопоставлене джерело в СБУ.

У концепції акцентована необхідність "централізації проведення всіх контррозвідувальних і оперативно-розшукових заходів з використанням телекомунікаційних і інших технічних систем".

Найбільш радикальним заходом у цій сфері має стати створення на базі підрозділів радіоконтррозвідки спеціальної "системи отримання попереджувальної інформації про загрози у сфері державної безпеки".

Другий важливий блок реформ пов'язаний із боротьбою з тероризмом – пропонується активізувати співпрацю зі спецслужбами інших держав, а також удосконалити захист територіальної цілісності держави.

Окремий пункт указує на необхідність уточнення правового статусу підрозділу спецпризначення "по силовому припиненню терористичних актів" (спецпідрозділу "Альфа"), зокрема з його діяльності на території інших держав, наприклад при здійсненні охорони українських посольств і консульств.

Незважаючи на реорганізацію, у СБУ пропонують залишити слідчу функцію доти, поки не буде сформована загальна система досудового слідства.

У документі підкреслюється необхідність "кардинального підвищення ефективності процесу пошуку оперативної інформації". При цьому пропонується зосередити зусилля на отриманні попереджувальної інформації і, не в останню чергу, "завдяки конфіденційній співпраці з громадянами".

Проект концепції передбачає також реформи у сфері забезпечення охорони держтаємниці і конфіденційної інформації, захисту економічних інтересів держави. Крім того, зазначена необхідність "чіткого визначення підстав і порядку призначення і звільнення з займаних посад голови СБУ і його заступників".

Концепція передбачає 2 етапи реформування СБУ: у 2008-2009 роках передбачається реалізувати ті положення, які не вимагають змін у законодавство – а за цей період розробити і передати у Верховну Раду необхідні законопроекти; а з 2010 року – далі трансформувати СБУ "у напрямку її перетворення в ефективну спеціальну службу відповідно до європейських критеріїв".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування