Україна – 2-а в Європі за травматизмом "по справі"

П'ятниця, 29 лютого 2008, 15:21

У Генеральній прокуратурі стурбовані високим рівнем виробничого травматизму в Україні і бачать у цьому недоліки контролюючих органів і органів виконавчої влади.

"Виробничий травматизм в Україні один з найвищих у Європі", - сказав генпрокурор Олександр Медведько в п'ятницю на розширеному засіданні колегії ГПУ, присвяченому стану охорони праці і прокурорського нагляду з цих питань.

Він зазначив, що органи виконавчої влади "не робили ніяких суттєвих зрушень зі зниження рівня травматизму", інформує "Інтерфакс-Україна".

За словами Медведька, прокурори окремих регіонів належним чином не реагували, щоб вирішити цю проблему.

У свою чергу заступник генпрокурора Тетяна Корнякова підкреслила, що в Україні склався "жахливий стан" із травматизмом і смертністю на виробництві.

За її словами, Україна посідає 2-е місце після Португалії за травматизмом і 20-е місце після Китаю за загибеллю людей на виробництві.

У цілому в державі, за словами Корнякової, у 2007 році 18 тис. осіб були травмовані і 1200 - загинули на виробництві.

"Органи влади місцевого самоврядування згадують, у яких умовах працюють люди, тільки після трагедії", - підкреслила заступниця генпрокурора.

Більше за все випадків травматизму на виробництві, за її словами, у Донецькій, Луганській, Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях і в Києві.

Корнякова зазначила, що Держгірпромнагляд на виявлені порушення закону з охорони праці принципово не реагує, матеріали про факти, що створили загрози життю людей, в органи прокуратури не завжди передаються.

За її словами, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань не забезпечує повне виконання профілактичних заходів, спрямованих на усунення небезпечних факторів на виробництві, а самі нещасні випадки не завжди якісно розслідуються.

Заступник генпрокурора звернула увагу, що працівники шахт забезпечені робочим взуттям тільки на 48%, рукавицями - на 50%, респіраторами - на 86%. На вугільну галузь, за її словами, припадає 40% від загальної кількості травмованих і загиблих на виробництві. "Ніхто не контролює, ніхто не аналізує", - зазначила Корнякова.

За її словами, у 29 шахтах сьогодні не регламентовані правила дотримання безпеки, дуже часто приховуються факти виробничого травматизму.

Крім того, прокурорські перевірки виявили факти допущення на робочі місця тих осіб, що не були ознайомлені з правилами техніки безпеки і не мали жодних трудових відносин із виробництвом – а органи контролю "не допрацьовують".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News