Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Після компромісної угоди криза почнеться у коаліції з Ющенком?

П'ятниця, 29 лютого 2008, 17:44

Директор Центру соціологічних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що узгоджений протокол взаєморозуміння, який буде запропоновано лідерам фракцій до підписання в понеділок, не виведе країну з політичної кризи, а лише запротоколює компроміс для розблокування роботи парламенту.

"Цей протокол не є подія. Це усього лише формальний ключ, який відкриває дорогу до початку роботи парламенту, але цей ключ не вирішує проблеми політичної кризи, а тільки трохи знімає напругу, і рецидиви цілком можливі", - підкреслив він у інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю.

При цьому, на його думку, тепер рецидиви можливі не тільки у відносинах опозиції з коаліцією або з президентом, але й у відносинах самої коаліції з главою держави "також у формі парламентських криз".

"Нас попереду чекає і звіт уряду і 100 днів (роботи уряду), і бюджет - і там теж будуть проявлені реальні інтереси, впливи, амбіції президента, амбіції уряду, стан коаліції, що теж може вилитися в недієздатність парламенту", - додав Єрмолаєв.

Політолог вважає, що зараз ідеться не про якийсь "великий, проривний політичний документ чи про законопроект", ідеться "про протоколювання переговорів політичних сил, що конфліктують у парламенті".

"Нинішній вихід – це відновлення працездатності парламенту, але це ще не вихід із політичної кризи. Спроби президента повчати депутатів не тільки не виправдані, а говорить про те, що сам президент не усвідомив причин кризи", - вважає він.

Водночас, на думку Єрмолаєва, є високі шанси підписання цього документа у понеділок, як "компромісного рішення, оскільки тут ніхто не виграв і не програв".

Єрмолаєв також зазначив, що у протоколу є "чотири дуже імовірних підписанти" - НУ-НС, БЮТ, Партія регіонів і, незважаючи на "справедливу критику цієї угоди як ритуального", Блок Литвина.

"Що стосується комуністів, я не бачу причини, щоб розглядати позицію комуністів як проблемну. Для комуністів важливий не протокол, їм важлива ідеологічна сторона вирішення ситуації... Вони можуть риторично, без підписання, просто підтримати розблокування роботи парламенту і цього буде досить", - підкреслив Єрмолаєв.

За його словами, сьогодні є "серйозні підстави вважати, що питання, яке зірвало парламент - план ПДЧ, який буде розглядатися на самміті в Бухаресті, усе ж буде зніматися".

"Якщо будуть отримані сигнали про те, що українське питання буде або відкладене, або переглянуте - це буде своєчасна інформація, яка дасть формальний привід відмовитися парламентарям від блокування", - заявив політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування