Турчинов: розрахунки посередників має контролювати "Газпром"

П'ятниця, 29 лютого 2008, 18:03

Перший віце-прем'єр-міністр Олександр Турчинов не бачить підстав для скорочення постачання газу до України.

Про це він заявив на брифінгу в п'ятницю журналістам у Мінську, де перебуває з робочим візитом, повідомляє УНІАН.

"Я не розумію, чому Росія повинна на 25 або на скільки там відсотків обмежувати постачання газу до України", - сказав перший віце-прем'єр.

"По-перше, питання, що були за розрахунками (за газ) за минулий рік, їх повністю виконано. Про це ми поінформували не тільки громадськість, а й "Газпром", - додав Турчинов.

Він повідомив, що не тільки переведено гроші, а й копії документів, які підтверджують це, передано "Газпрому".

"Питання надходження грошей від посередників безпосередньо "Газпрому" - справа "Газпрому", - сказав перший віце-прем'єр.

"Те, що посередники саботують неподання документів – це їх відповідальність, зрозуміло, що вони хочуть залишитися на ринку і залишити напівтіньові, напівкримінальні схеми. Проте дії уряду в цьому питанні послідовні і компромісу не буде", - наголосив він.

Турчинов відзначив, що Україна одержує газ згідно з домовленостями, досягнутими раніше, а також за раніше визначеними цінами.

"Що стосується розрахунків за минулий рік – було досягнуто чіткої домовленості між президентами. Ця домовленість була підтверджена під час візиту прем'єр-міністра України до Москви – розрахунок іде за цінами минулого року. Тому будь-які ігри навколо ціни не сприймаються українською стороною", - наголосив перший віце-прем'єр.

Відповідаючи на питання, чи відстежує українська сторона проходження грошей, перерахованих НАК "Нафтогаз України" для "УкрГаз-Енерго" до "Газпрому", Турчинов сказав, що відповідальність за отримання цих коштів брав на себе "Газпром".

"Більше-того, такі люди, як Бойко, Воронін, Фірташ, вони постійно перебувають у кабінетах "Газпрому", і думаю, що питання витягування грошей з посередників не є дуже складним для "Газпрому", оскільки ці посередники повністю від них залежать", - сказав Турчинов.

Він також повідомив, що уряд фінансово підтримав НАК "Нафтогаз України" - було зроблено авансові платежі. Причому, наголосив Турчинов, при цьому не була порушена жодна стаття держбюджету.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування