Румунія поскаржиться на Україну Євросоюзу

Понеділок, 10 березня 2008, 12:49

Румунія звинувачує Україну в порушенні норм міжнародного права при будівництві каналу "Дунай-Чорне море".

Про це заявила прес-секретар Постійного представництва Румунії при ЄС Доріс Мірча, коментуючи розгляд Радою міністрів з питань охорони навколишнього природного середовища ЄС позиції Румунії щодо робіт України в усті "Швидке".

"Української підхід до цього питання в однобічному порядку порушує численні міжнародні принципи й норми, зокрема, Україна не виконала умови процедури, встановлені Конвенцією про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті", - сказала Мірча.

Прес-секретар відзначила, що з погляду Румунії, ініціатива України побудувати глибоководний канал у дельті Дунаю є не двостороннім українсько-румунським питанням, а загальноєвропейським питанням, оскільки може мати негативні наслідки для всієї дельти Дунаю.

Вона також відзначила, що така поведінка України суперечить зобов'язанням, які Україна взяла на себе, укладаючи різні угоди про співробітництво з Євросоюзом, повідомляє Ліга з посиланням на УНІАН.

Прес-секретар також повідомила, що Румунія буде приймати всі можливі заходи, відповідно до міжнародних й європейських норм, з метою домогтися відмови України від однобічного підходу до розвитку проекту "Дунай-Чорне море" і поновлення діалогу.

Мірча відзначила, що Україна повинна була б надати всю документацію щодо проекту поглиблення устя "Швидке" для вивчення міжнародним експертам.

Прес-секретар представництва Румунії при ЄС відзначила, що Румунія продовжить інформувати європейські інститути щодо розвитку ситуації з метою зупинити роботи з поглиблення каналу. "Всі відповідні механізми на рівні ЄС будуть задіяні для досягнення цієї мети", - сказала Мірча.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування