Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газова група ЄС вирішила поки не панікувати

Вівторок, 11 березня 2008, 21:46

Координаційна група Європейського Союзу по газу вирішила, що поки немає необхідності в особливих мірах у відношенні постачань газу в ЄС з Росії через Україну, тому що чергова російсько-українська газова суперечка не вплинула на них.

Про це говориться в комюніке за підсумками засідання, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона закликала країни ЄС не відхилятися від погодженої зовнішньої енергетичної політики у своїх відносинах із зовнішніми партнерами.

Координаційна група "підкреслила важливість і необхідність термінового прояснення відносин між "Газпромом" і Україною як у частині внутрішнього споживання газу в Україні, так і по його транзиту в ЄС".

Вона провела огляд заходів, прийнятих членами ЄС, які б більше інших могли постраждати від перебоїв у постачаннях.

"Повторення подібних інцидентів ясно висвітило необхідність тісного співробітництва між країнами-членами, що має виявлятися в ефективній солідарності", - говориться в комюніке.

"Ті країни, що входять до ЄС, повинні обов'язково говорити єдиним голосом з питань, пов'язаних із зовнішньою енергетичною політикою. Близько 80% газу, імпортованого з Росії, проходить транзитом через Україну, і ним користуються понад десяток країн ЄС", - говориться в документі.

Наступне засідання Координаційної групи заплановано на 3 квітня.

Координаційна група по газу була в екстреному порядку скликана тиждень тому з ініціативи члена Європейської Комісії Андріса Пібалгса в зв'язку з рішенням "Газпрому" скоротити потік газу в Україну через борги.

ЄС був серйозно стривожений, що це скорочення вплине на транзитні поставки в країни союзу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: