Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко роз'яснила ворогам, що правильно вчинила з Черновецьким

Середа, 12 березня 2008, 20:46

Кабмін спростовує твердження про відсутність правових підстав для звільнення президентом глави Київміськдержадміністрації Леоніда Черновецького.

Про це йдеться в роз’ясненні щодо звернення уряду про відставку Черновецького, розміщеному на сайті Кабміну.

У роз’ясненні відзначається, що відповідно до частини 4 статті 118 Конституції, частини другої статті 25 закону "Про Кабінет Міністрів " та частини другої статті 8 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", голови місцевих держадміністрацій, у тому числі голова Київської міської держадміністрації, призначаються на посаду і звільняються з посади президентом за поданням Кабінету Міністрів.

Як місцевий орган виконавчої влади міська держадміністрація згідно зі статтею 25 Закону України "Про Кабінет Міністрів " та статтею 30 закону "Про місцеві державні адміністрації" підзвітна та підконтрольна урядові.

Відповідно до частини четвертої статті 25 Закону "Про Кабінет Міністрів ", уряд одержує від місцевих держадміністрацій інформацію про їх діяльність, регулярно заслуховує звіти голів держадміністрацій.

У разі неналежного виконання головою місцевої держадміністрації покладених на нього повноважень Кабінет Міністрів має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності або звернутися до президента України з поданням про звільнення з посади.

Твердження щодо відсутності правових підстав для прийняття президентом рішення про звільнення Черновецького з посади голови Київської міської держадміністрації, зважаючи на поєднання ним статусу голови міської держадміністрації і міського голови, а також спроба визначати статус Київської міської держадміністрації лише як виконавчого органу міської ради не відповідає положенням статті 118 Конституції, статті 25 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" та статті 8 Закону України "Про місцеві державні адміністрації".

Конституційний Суд рішенням від 25 грудня 2003 р. № 21-рп/2003 (справа про особливості здійснення виконавчої влади та місцевого самоврядування у м. Києві) визнав обов’язком президента призначати на посаду голови Київської міської держадміністрації особу, обрану міським головою.

"Водночас зазначене рішення не обмежує право президента, передбачене частиною четвертою статті 118 Конституції України, щодо звільнення з посади голови Київської міської держадміністрації у разі неналежного виконання покладених на нього повноважень", - йдеться в роз’ясненні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування