ООН дорікає Україні пропагандою нетерпимості у ЗМІ

Четвер, 13 березня 2008, 10:05

Організація об'єднаних націй стурбована випадками пропаганди в українських засобах масової інформації нетерпимості й ненависті на ґрунті расизму.

Про це сказано в повідомленні центра новин ООН, інформують "Українські новини".

Спеціальний доповідач з питання права на свободу думок й їх вільне вираження Амбейї Лігабо представив учасникам 7-ї сесії Ради зправ людини доповідь про результати відвідування України (у травні 2007 року).

Зокрема, він висловив стурбованість випадками пропаганди в українських ЗМІ нетерпимості й ненависті на ґрунті расизму й рекомендував Україні при підготовці журналістів приділяти належну увагу їх професійній етиці й необхідності поваги прав людини.

Він також зазначив, що один із найпомітніших недоліків інформаційного середовища України - поширення непрофесійних публікацій і залежність від політичного й економічного лобіювання.

Водночас, Лігабо зазначив, що Україні вдалося досягти помітного прогресу в зміцненні демократії й становленні громадянського суспільства.

Разом з тим, вважає він, багато ще треба зробити для забезпечення більшої незалежності ЗМІ.

Він вказує на обмеження прав журналістів в Україні.

"Багато журналістів й інших представників ЗМІ в Україні стали жертвами насильства з боку озброєних осіб і неформальних груп, які, за твердженнями, стосуються певних органів державної безпеки", - сказано в доповіді Лігабо.

Доповідач вказує на випадки, коли на журналістів чинився тиск й залякування з боку місцевої влади, вини притягувалися до судової відповідальності.

При цьому він додає, що ті, хто винні в насильстві проти журналістів в Україні, часто залишаються безкарними.

У відповідь на це представник України Володимир Василенко спростував низку висновків доповідача й закликав не чіпляти на Україну ярлик расистської держави.

За його словами, в Україні після 2004 року були розпочаті рішучі заходи із заборони цензури й створенню всіх умов для вільного висловлювання думок і волі преси.

Василенко зазначив, що багато з висновків доповідача обґрунтовані і його рекомендації будуть враховані українським урядом, та запросив спецдоповідача до співпраці з українськими установами для підготовки більш збалансованої й адекватної доповіді.

Як відомо, наприкінці січня ООН вказувала активну участь України в діяльності Ради ООН з прав людини в забезпеченні основних свобод і прав людини й втіленні принципів верховенства права в життя.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...