У Європі висунули Україні жорсткі умови вільної зони

Четвер, 13 березня 2008, 10:54

Міністерство економіки оприлюднило низку умов європейської асоціації Businesseurope, які Єврокомісія повинна буде врахувати при створенні зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Як пише "Комерсант-Україна", європейський бізнес вимагає від України зниження експортних мит до рівня ЄС, проведення приватизації стратегічних держкомпаній і забезпечення пільгового доступу до держзакупівель.

Експерти вважають частину вимог неприйнятними і очікують затяжних переговорів з Єврокомісією.

"Рекомендації Businesseurope, по суті, є неофіційною позицією Єврокомісії на переговорах з Україною", - сказало джерело в міністерстві. У цьому документі Businesseurope, підтримуючи створення ЗВТ з Україною, повідомляє Єврокомісії, при виконанні яких вимог договір буде комфортним для бізнесу Європи.

Європейські компанії готові піти на створення зони вільної торгівлі з "повним покриттям" для товарів і з частковими обмеженнями – для послуг. Але натомість Україна має знизити всі мита до рівня ЄС.

"Середня українська митна ставка в чотири рази перевищує відповідну митну ставку ЄС", - говориться в документі. Дані з розмірів ставок в Україні наводяться за станом на 2002 рік (для ЄС – 2005 рік).

Додатково Businesseurope вимагає скасувати обмеження на торгівлю сировиною, схеми ліцензування імпорту, які мають обмежувальний характер і "ДСТ-сертифікати".

Підприємці жадають від ЄК і включення в угоду "жорстких правил захисту інвестицій, подолання тарифних і нетарифних бар'єрів" для сільськогосподарського експорту з ЄС, посилення захисту прав інтелектуальної власності і введення Україною більш ліберальних правил держзакупівель, ніж вони можуть бути в договорі про ЗВТ між Україною і США.

"Європейські компанії стверджують: створюється враження, що існують непристойно тісні зв'язки між операторами і постачальниками, що ускладнює прихід на ринок (держзакупівель) іноземних постачальників", - говориться в звіті Businesseurope.

У сфері прозорості економіки Businesseurope рекомендує Україні приєднатися до конвенції ОЕСР щодо хабарництва, імплементувати рекомендації Ради Європи по модернізації правової системи, посилити контроль за підробленими товарами і знизити період реєстрації торговельних марок (зараз – 2 роки).

У Європі також висувають вимоги зі створення спеціального механізму за рішенням торгівельних суперечок і обов'язкового проведення приватизації держмайна.

"Україна повинна взяти на себе зобов'язання з проведення масштабної інвестиційної політики, включаючи приватизацію державних компаній (у сфері телекомунікацій, транспорту й енергетики), а також визначення прав міноритарних акціонерів", - зазначається в рекомендаціях. За зразок механізму за рішенням торгівельних суперечок пропонується взяти чинну між ЄС і Чилі угоду про створення ЗВТ (15 суддів: по 5 представляють ЄС і Україну, 5 – треті країни).

Джерело видання в Мінекономіки заявляє, що міністерство не коментуватиме вимоги Businesseurope. Воно приступило до опитування українських бізнесів-асоціацій, щоб створити аналогічний документ.

На сайті міністерства оприлюднений список із 39 питань щодо оцінки впливу торгівельних бар'єрів при експорті продукції з України в ЄС, готовності українського бізнесу до зниження імпортних мит і визначення найбільш значимих проблем, із якими стикаються українські компанії при виході на ринки ЄС.

Головною вимогою до ЄС з боку України може стати спрощення процедури сертифікації українських товарів, заявляють експерти.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування