Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Симоненко й Мороз просять НАТО не починати, і чекають Януковича

Четвер, 13 березня 2008, 11:52

11 партій закликають НАТО не розглядати приєднання України до плану дій із членства в цій організації. Про це сказано у відкритому листі-зверненні до генсекретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера.

"Закликаємо Північноатлантичну раду не починати процедуру розгляду звернення про приєднання України до ПДЧ", - говориться в листі.

Підписанти переконані, що нейтральна й позаблокова Україна стане істотною складовою європейської стабільності й безпеки, а також сприятиме розвитку демократії в Європі.

У зверненні зазначається, що прохання розглянути приєднання України до ПДЧ суперечить волі України бути нейтральною державою, зафіксованій в Декларації про державний суверенітет.

Крім того, підписанти вважають, що текст прохання до альянсу розглянути приєднання до ПДЧ суперечить Конституції й зазначають, що десятки місцевих рад уже оголосили свої регіони "територіями без НАТО".

"Прийняте за таких обставин рішення про приєднання України до ПДЧ не буде відповідати справжнім інтересам і прагненням українського народу й може спровокувати загострення громадсько-політичної ситуації в країні", - сказано в листі.

Цей лист підписали в четвер у прес-центрі "Українських Новин" лідери Комуністичної партії Петро Симоненко й Соціалістичної - Олександр Мороз.

Крім того, звернення підписали партії "Нова сила", Всеукраїнська чорнобильська народна партія, "Російський блок", "Соціал-демократичний союз", партія "Справедливість", Прогресивна соціалістична партія, Соціал-демократична партія (об'єднана), партія "Київська Русь" і Партія відродження українського села.

Очікувалося, що до листа також приєднається Партія регіонів, але її представник Микола Азаров не прибув на церемонію підписання. За словами Симоненка, ПР брала участь у роботі над документом.

"Обов'язково запропонуємо Партії регіонів підписати цей лист і проінформуємо про результати пресу", - сказав він.

Лідер КПУ нагадав, що лідер ПР Віктор Янукович уже звертався до керівництва НАТО із проханням не розглядати на саміті в Бухаресті (Румунія) у квітні приєднання України до плану дій із членства в альянсі.

Він також повідомив, що лист відкритий для підписання іншими партіями й громадськими організаціями, які можуть приєднатися до нього до 17 березня.

Як відомо, 6 березня Верховна Рада встановила, що рішення щодо вступу України в НАТО приймається за результатами всеукраїнського референдуму, яке може проводитись із народної ініціативи відповідно до закону "Про всеукраїнський референдум".

Україна просить країни-членів НАТО розглянути можливість її приєднання до Плану дій із членства в організації на Бухарестському саміті у квітні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...