В Бельгії Ющенко проситиме підтримки

Четвер, 13 березня 2008, 15:43

Президент Віктор Ющенко в Бельгії має намір заручитися підтримкою європейських країн щодо приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО.

Про це перед початком Саміту заявив заступник Глави Секретаріату Президента Олександр Чалий.

"Основним питанням буде знаходження підтримки ключових європейських країн, які є членами НАТО, стосовно нашої заявки щодо ПДЧ під час Бухарестського саміту", - сказав він.

Чалий повідомив, що президент має намір також порушити питання енергетичної безпеки та спільного прикордонного контролю на кордоні з країнами ЄС, особливо на українсько-польській ділянці.

Коментуючи енергетичну тематику виступу Глави держави, Чалий деталізував, що в ході Саміту Глава держави ще раз підтвердить: "Україна була і є стабільним партнером, який гарантує поставки газу з терен Євразії до Європейського Союзу".

Чалий нагадав, що за всю історію транзитних відносин українська сторона ніколи не зривала своїх контрактних зобов'язань. "В енергетичній політиці Україна залишиться гарантом транзиту енергоносіїв", - сказав він.

Він також повідомив, що Ющенко у ході саміту в Брюсселі має намір підтвердити запрошення представникам інших держав взяти участь в Енергетичному саміті, який відбудеться у травні в Києві.

Чалий нагадав, що одним із головних питань цього заходу буде саме євразійська транзитна політика.

"Україна буде намагатися сформулювати нові підходи до цієї актуальної теми", - сказав він.

При цьому було зроблено акцент на тому, що ключовим напрямком розвитку української енергетичної політики залишається інтеграція до європейських стандартів та моделей.

Чалий також повідомив, що у ході саміту в Брюсселі Президент запевнить його учасників у нормальному перебігу переговорів у сфері поставок газу з Росії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...