Буш пересварить НАТО через Україну?

П'ятниця, 14 березня 2008, 09:36

Президент США Джордж Буш своїм майбутнім візитом в Україну загострив суперечки в НАТО про приєднання України до ПДЧ.

Про це пише впливова британська газета "Financial Times" у статті за п'ятницю, переклад якої наводить Инопресса.ру.

"Президент США Джордж Буш висловив намір відвідати Україну перед квітневим самітом глав держав, що входять у НАТО, в Бухаресті. Таким чином, він збільшив розпал пристрастей в суперечці всередині альянсу про те, наскільки швидко ця колишня радянська республіка повинна почати підготовку до вступу в організацію", - відзначає видання.

З посиланням на західних дипломатів газета відзначає, що США активно виступають за те, щоб Україна і Грузія могли приєднатися до плану дій з підготовки до членства в НАТО на саміті, що пройде через три тижні.

Проте, додають вони, Німеччина, Франція, Греція, Італія, Норвегія й Іспанія виступають проти такого кроку, що є важливою віхою на шляху до вступу в Північноатлантичний альянс. Існують значні розбіжності в оцінці того, як подібне рішення позначиться на відносинах НАТО з Росією.

Видання відзначає, що США уникають виносити ці суперечки із союзниками на публіку.

"Незважаючи на те, що в ході зустрічі представників НАТО на минулому тижні спливли розбіжності по Україні і Грузії, існувала угода про те, щоб тримати їх у таємниці", – розповів один із західних дипломатів.

Розширення НАТО на схід ряд чиновників з адміністрації Буша сприймає як важливе питання "спадщини", вони ж заявляють, що опір Росії не повинен заважати альянсові проводити свою лінію, йдеться у статті.

Водночас видання відзначає, що Великобританія зайняла в суперечці проміжну позицію. "Лондон вважає, що Україна і Грузія повинні приєднатися до плану з підготовки до членства в НАТО, однак саміт у Бухаресті британці вважають невідповідним для цього місцем", - пише газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування