У Раді забракували посягання Ющенка на права Тимошенко

П'ятниця, 14 березня 2008, 14:55

Комітет з питань правової політики Ради розглянув і повернув президенту його проект закону "Про Кабінет Міністрів України" через порушення в ньому норм Конституції.

Про це інформує прес-служба Верховної ради.

На засіданні Комітету наголошувалося, що "незважаючи на те, що автори законопроекту намагаються усунути деякі недоліки чинного закону, попередній правовий аналіз проекту на відповідність нормам Конституції, засвідчив, що його окремі положення також містять неузгодженості з Основним Законом".

Зокрема, законопроект №1312 надмірно розширює коло повноважень президента України.

Окремі норми проекту потребують приведення у відповідність зі ст.113 Конституції.

Наприклад, в п.1 ч.1 ст.2 та ч.1 ст.19 слова "актів президента" необхідно замінити словами "указів президента".

Депутати підкреслють, що "неприпустимим було б те, що закон "Про Кабінет Міністрів України" наділяв президента правами і обов‘язками, які йому не властиві і не визначені Конституцією України".

Зокрема у депутатів викликало зауваження положення проекту щодо внесення президентом України до Верховної Ради України подання кандидатури на посаду прем‘єр-міністра України.

Так, частина четверта статті 8 проекту надає президенту України право не вносити подання про призначення Прем‘єр-міністром кандидатури, визначеної коаліцією у випадку "порушення вимог Конституції та цього Закону щодо внесення пропозиції стосовно кандидатури на посаду прем'єр-міністра України, з інших підстав, передбачених Конституцією, невідповідності запропонованої кандидатури вимогам до члена Кабміну, передбаченим цим законом".

Сумніви у народних депутатів також викликає формулювання підстав, за яких президент інформує Верховну Раду про неможливість внесення подання щодо запропонованої кандидатури на посаду прем‘єр-міністра України: "з інших підстав, передбачених Конституцією України".

Члени комітету вказували, що Конституція не передбачає "інших підстав для невнесення президентом подання про призначення глави уряду".

Під час розгляду було висловлено й низку інших зауважень до законопроекту.

За підсумками обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати голові Верховної Ради проект закону "Про Кабінет Міністрів України", поданий президентом повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи без його розгляду на пленарному засіданні.

Комітет правової політики очолює Сергій Міщенко з БЮТ.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування