Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Відсторонення Черновецького Києву нічого не понизило

П'ятниця, 14 березня 2008, 20:26

Указ президента Віктора Ющенка про відсторонення мера Києва Леоніда Черновецького від виконання його обов'язків не призвів до перегляду ні рейтингу Києва "ВВ-", ні прогнозу його зміни "Негативний".

Про це заявляє міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Хоча на даний момент це відсторонення не вплинуло на кредитоспроможність міста, S&P, однак може почати відповідні рейтингові дії у випадку, наприклад, якщо фінансова і боргова політика міста істотно зміниться або у випадку, якщо цей політичний конфлікт паралізує фінансову діяльність міста", - заявив кредитний аналітик агентства Борис Копєйкін.

Такими негативними наслідками, що можуть спричинити погіршення рейтингу, він назвав зрив підготовки до випуску облігацій на 1,25 млрд гривень, що могли б використовуватися для погашення облігацій на $150 млн у серпні 2008 року.

S&P нагадує, що неодноразово вказував на низьку передбачуваність політичної системи і системи міжбюджетних відносин в Україні, які залишаються важливим фактором, що обмежує кредитоспроможність регіональних і місцевих органів влади в країні.

"У випадку Києва положення мера як призначуваного глави міської державної адміністрації й одночасно - мера міста, що обирається, є додатковим чинником ризику", - зазначає агентство.

Як йдеться в повідомленні, рейтинг Києва відбиває низьку фінансову гнучкість Києва внаслідок контролю з боку центрального уряду над основними дохідними джерелами, а також розвивитку системи міжбюджетних відносин.

Рейтинг також обмежується значним тиском з боку витрат, відносно високими валютними ризиками, пов'язаними з великими разовими погашеннями облігацій і необхідністю і далі підвищувати якість управління і рівень прозорості.

Рейтинг підтримується положенням Києва як економічного, фінансового і культурного центру України, що приводить до зростання бюджетних доходів і високих показників ліквідності, із залишками на рахунках міста в 600 млн грн і $240 млн (на 14 березня 2008 року), що перевищує витрати на погашення й обслуговування боргу в 2008 року.

Прогноз "негативний" відбиває прогноз зміни рейтингу суверенного уряду, тому що економічне становище і бюджетні показники Києва тісно пов'язані з ситуацією в країні, і, таким чином, рейтинг і прогноз зміни рейтингу міста обмежуються рівнем кредитоспроможності України, вказує S&P.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування