Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюку не подобається, що він платить за газ стільки ж, скільки пенсіонери

Субота, 15 березня 2008, 09:42

Спікер Верховної Ради Арсеній Яценюк виступає за поновлення державної монополії в нафтогазовому секторі України.

Про це він заявив в ефірі телеканала "Інтер" у п'ятницю ввечері, передає "Інтерфакс-Україна".

Яценюк відзначив, що в 2005-2006 роках на посаді міністра економіки України не підписав постанову уряду про створення спільного підприємства по постачанню газу в Україну.

"Давайте подивимося, що сьогодні в Україні відбувається - Україна володіє "Нафтагазом"? Так, володіє. Україна володіє "Укрнафтой"? Так, володіє. Україна володіє компанією "Надра України? Так, володіє", - сказав він.

"А тепер друге питання - чи керує Україна цими компаніями. Ні, вона ними не керує", - підкреслив спікер.

За словами Яценюка, "на превеликий жаль, компаніями керує певна групка менеджерів, що намагаються зробити залежною цілу держава від того, як вони спали в і прокинулися зранку".

"Таким чином, поновлення державної монополії в цілому в нафтогазовому секторі я вважаю, ключовим елементом у державній енергетичній політиці", - сказав він.

Яценюк також висловився за необхідність завершення інвентаризації всіх газових мереж і створення єдиної транспортної мережі і передачі їх у керування "Нафтогазу".

"Україна зобов'язана відновити власну транзитну монополію", - підкреслив Яценюк.

Спікер також зазначив, що така політика дозволить "державі мати незалежну енергетичну політику".

Він також сказав, що Україна "ні в якому разі не повинна висіти на гачку по ціноутворенню"(на газ і нафту). При цьому Яценюк зазначив, що не розуміє ситуації, коли він, як народний депутат і голова Верховної Ради, платить за газ і електроенергію стільки, скільки і пенсіонер, при цьому одержуючи доходи "у сотні разів більше" пенсіонера".

"Це неправильно", - сказав він, додавши, що така ситуація має бути змінена.

"Багаті мають платити по повній котушці, а люди, у яких немає можливості сьогодні заплатити по тим або іншим тарифам повинні використовувати інструмент пільг і субсидій", - заявив Яценюк.

При цьому він назвав "перемогою цього року" домовленості між Україною і Росією про ціну в 179,5 доларів за 1 тис. кубометрів газу.

"Я розумію, що ця перемога не вічна", - сказав він, відзначивши, що глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, про те, що ціни на газ для країн Євросоюзу будуть дорівнювати 400 доларів за 1 тис. кубометрів газу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування